• Посилання скопійовано

Мінфін оновить критерії ризику легалізації (відмивання) злочинних доходів, за якими відбувається фінмоніторинг

Оприлюднено проєкт нових Критеріїв ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення

Мінфін оновить критерії ризику легалізації (відмивання) злочинних доходів, за якими відбувається фінмоніторинг

8 вересня 2022 року Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу, яким пропонує затвердити нові Критерії ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

Ознайомитися з ними можна за посиланням>>

Як зазначено у пояснювальній записці, оновлюються критерії з метою сприяння виконанню суб’єктами первинного фінансового моніторингу (далі – СПФМ) норм Закону №361-ІХ в частині застосування ними ризик-орієнтованого підходу та визначення власних критеріїв ризику легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення. Оскільки попередній Наказ №584 не враховує всіх СПФМ, які мають використовувати відповідні критерії ризику, а також не визначає критерії ризиків для СПФМ, які піднаглядні Національному банку України.

Проєктом наказу пропонується встановити критерії ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, які у своїй діяльності повинні використовувати відповідні СПФМ, а саме:

  • критерії ризику за типом клієнта,
  • критерії ризику, що пов’язані з географічним розташуванням держави проживання (перебування, реєстрації) клієнта або установи, через яку він здійснює передачу (отримання) активів, критерії ризику за типом послуги (продукту) та за способом (каналом) надання чи отримання послуги (продукту).

Згідно з проєктом Критерії ризиків мають використовувати у своїй діяльності такі СПФМ:

- професійні учасники фондового ринку (ринків капіталу та організованих товарних ринків, включаючи Центральний депозитарій цінних паперів, крім осіб, які провадять діяльність з організації торгівлі на фондовому ринку);

- спеціально визначені суб’єкти (крім осіб, які надають послуги в рамках трудових правовідносин):

  • адвокатські бюро, адвокатські об’єднання та адвокати, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально;
  • нотаріуси;
  • суб’єкти господарювання, що надають юридичні послуги;
  • особи, які надають послуги щодо створення, забезпечення діяльності або управління юридичними особами;
  • постачальники послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів;
  • суб’єкти аудиторської діяльності;
  • бухгалтери, суб’єкти господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку;
  • суб’єкти господарювання, що здійснюють консультування з питань оподаткування;
  • суб’єкти господарювання, що надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна, а також суб’єкти господарювання, що надають за винагороду консультаційні послуги, що пов’язані з купівлею-продажем нерухомого майна;
  • суб’єкти господарювання, що здійснюють торгівлю за готівку дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням та виробами з них;
  • суб’єкти господарювання, що надають послуги у сфері лотерей та/або азартних ігор.

У разі затвердження цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Відповідно втратить чинність наказ Мінфіну від 08.07.2016 р. №584 «Про затвердження Критеріїв ризику легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення».

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»