• Посилання скопійовано

Внутрішніх аудиторів на підприємствах зобов'яжуть повідомляти про корупцію: проєкт КМУ

Внутрішні аудитори приватної юрособи повинні повідомляти компетентні органи про виявлені факти корупції чи підбурення до неї. А саме прокуратуру, Нацполіцію, Національне антикорупційне бюро або Національне агентство з питань запобігання корупції

Внутрішніх аудиторів на підприємствах зобов'яжуть повідомляти про корупцію: проєкт КМУ

Внутрішні аудитори приватної юрособи повинні повідомляти компетентні органи про виявлені факти корупції чи підбурення до неї. Адже відсутність такого обов’язку знижує ефективність боротьби як такої.

Таку новелу Уряд заклав у проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів запобігання корупції, зокрема у приватній сфері» (№9505), повідомляє «Закон і Бізнес».

Як наголошують в Кабміні, в Антикорупційній стратегії на 2021-2025 рр. передбачено вирішення проблеми високого рівня толерування корупції у приватному секторі економіки, зокрема шляхом встановлення обов’язку внутрішніх аудиторів повідомляти про виявлені ними факти вчинення корупційних і пов’язаних з корупцією правопорушень.

Наразі у пп. 3, 4 ч. 3 ст. 61 закону «Про запобігання корупції» передбачені загальні вимоги до працівників юридичної особи, в тому числі і приватних підприємств, невідкладно інформувати посадову особу, відповідальну за запобігання корупції, керівника або засновників (учасників) юридичної особи про випадки підбурення до вчинення корупційного правопорушення та вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень іншими працівниками юридичної особи або іншими особами.

Але, на думку чиновників, інформація про те, хто кому і скільки неправомірной вигоди пропонував, упродовж одного робочого дня має ставати відомою органам прокуратури, Національній поліції, Національному антикорупційному бюро України або Національному агентству з питань запобігання корупції.

Крім того, цим проектом з відповідних законодавчих положень прибирається згадка  про осіб, які «займають особливо відповідальне становище». Адже у Кабміні не бачать необхідності поділяти чиновників та політиків за рівнем відповідальності їх становища – перед корупцією мають усі бути рівними.

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»