• Посилання скопійовано

Кого включатимуть до плану-графіка податкових перевірок у 2024 році: готується проєкт закону!

Ніна Южаніна розповіла про опрацювання в комітеті при ВРУ проєкту закону про чергове скасування мораторію на документальні перевірки. Ним же обумовлено, яких платників податків включатимуть до графіка перевірок з листопада 2023 р. і увесь 2024 р.

Кого включатимуть до плану-графіка податкових перевірок у 2024 році: готується проєкт закону!

Ось і дійшли до розгляду на комітеті проєкту закону про скасування мораторію на документальні перевірки. Повідомила Н. Южаніна в Телеграм.

Як виявилося, комітетом був підготовлений доопрацьований варіант, який сьогодні і розглядали. Мова йде про законопроєкт №10016. Про нього ми писали тут. Але звісно всіх нових деталей в тексті за карткою проєкту поки немає.

На проведення планових перевірок мораторій знімається повністю, але перевірки в так званому спеціальному режимі будуть застосовуватися починаючи з 1 листопада поточного року до кінця 2024 року з такими особливостями.

Крім суб'єктів господарювання, які перевірялися й раніше (діяльність яких пов'язана з підакцизною продукцією, гральним бізнесом, фінансовими/платіжними послугами або які є нерезидентами з відокремленими підрозділами/постійними представництвами в Україні), до плану-графіка планових перевірок (з можливим внесенням змін щомісяця) включатимуться підприємства, які відповідатимуть одному з таких критеріїв:

  • рівень сплати податку на прибуток на 50% і більше менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі;
  • рівень сплати ПДВ на 50% і більше менший, ніж рівень сплати податку у відповідній галузі (цей критерій не поширюється на платників податків, у яких операції з вивезення товарів за межі митної території України становлять 25% і більше від загальних обсягів постачання та одночасно рівень сплати податку на прибуток не менший, ніж 50% рівня у відповідній галузі);
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більш ніж у 2 рази;
  • загальна сума витрат, відображених у податковій декларації про майновий стан і доходи, становить 75% або більше суми задекларованого річного доходу, якщо такий дохід становить від 10 млн грн;
  • заробітна плата нараховується в розмірі, меншому за середній по підприємствах відповідної галузі у відповідному регіоні.

Усі рівні сплати податків по галузях публікуються на сайті ДПС протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності законом.

Мораторій на перевірки платників єдиного податку першої та другої груп скасовується з 1 серпня 2024 року.

Чи підпадатимуть платники під ці критерії, податківці визначатимуть на основі показників їх фінансово-господарської діяльності за підсумками 2021 року.

Окрім того, мораторій буде продовжено щодо юридичних осіб, які розташовані на окупованих територіях, територіях активних та можливих бойових дій.

***

Читайте також: Кому готуватися до перевірок ДПС вже з 1 листопада 2023 року: зʼявився текст доопрацьованого законопроєкту

Джерело: Сайт Ніни Южаніної

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»