• Посилання скопійовано

БЕБ викрито мережу магазинів побутової техніки в ухиленні від сплати ПДВ у 57 млн грн

За розслідуванням БЕБ, службові особи компанії штучно занижували ПДВ під час продажу споживачам побутової техніки та електроніки

 БЕБ викрито мережу магазинів побутової техніки в ухиленні від сплати ПДВ у 57 млн грн

Детективи Бюро економічної безпеки України викрили мережу магазинів побутової техніки в ухиленні від сплати понад 57 млн грн податків.

Службові особи компанії штучно занижували ПДВ під час продажу  споживачам побутової техніки та електроніки. 

У фіскальних чеках касири зменшували  вартість товару, який підлягає оподаткуванню, та одночасно додавали до чека електронні книги, сервіси до смартфонів, планшетів, ноутбуків тощо. Оскільки вони, відповідно до Податкового кодексу України, не підлягають оподаткуванню. Загальна сума чека залишалась незмінною. 

Таким чином ритейлер занижував позитивне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту, яка сплачується до державного бюджету. У підсумку підприємство недоплатило понад 57 млн грн податків.

Наразі детективи Бюро економічної безпеки здійснюють досудове розслідування за ч. 3 ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)), процесуальне керівництво – прокурори Офісу Генерального прокурора України.

Нагадаємо, у 2022 році було ухвалено Закон України «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання україномовних аудіокниг». Пільгу було запроваджено для стимулювання популяризації україномовного контенту, однак на практиці окремі підприємства використали її задля ухилення від сплати податків.

 

Джерело: Бюро економічної безпеки України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»