• Посилання скопійовано

Бізнес поскаржився КМУ та Комітету Гетманцева щодо тиску з боку ДПС та правоохоронців

Бізнес зазначає про зростання випадків, які можна розцінювати як елементи тиску на бізнес протягом останніх років не тільки з боку ДПС, але і з боку правоохоронних органів

Бізнес поскаржився КМУ та Комітету Гетманцева щодо тиску з боку ДПС та правоохоронців

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) у своєму листі до Президента, Генерального прокурора, БЕБ, Голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики зазначає про зростання випадків, які можна розцінювати як елементи тиску на бізнес протягом останніх років не тільки з боку податкових, але і з боку правоохоронних органів. Про це зауважила Южаніна у своєму Телеграм-каналі.

Бізнес-спільнота покладала надії на Указ Президента України від 23.01.2024 №21/2024 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 січня 2024 року «Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану», разом з тим вимушена констатувати не повну реалізацію заходів, передбачених ним.

Отже, про способи впливу на бізнес з боку податкових органів та пропозиції ЄБА щодо їх вирішення:

  1. Проблема блокування ПН/РК та блокування діяльності підприємства шляхом внесення до переліку ризикових компаній. На думку експертів Асоціації, необхідним є приведення податкового законодавства України в частині ПДВ до норм ЄС та заборона на блокування ПН/РК і повне блокування діяльності підприємств, адже ДПС має право вийти на перевірку і документально перевірити свої підозри без блокування діяльності.
  2. Невчасне відшкодування ПДВ – територіальні органи ДПС невчасно вносять до Реєстру заяв бюджетного відшкодування ПДВ інформацію про узгоджені суми відшкодування ПДВ. Посилити контроль за веденням Реєстру ПДВ та зробити цей реєстр відкритим.
  3. Затримки із виконанням судових рішень, винесених на користь суб’єктів господарювання. Передбачити дисціплінарну відповідальність для керівництва контролюючого органу у разі допущення невиконання остаточних рішень суду протягом 30 днів з дня опублікування такого рішення.
  4. Скерування до правоохоронних органів аналітичних досліджень (довідок) для відкриття податкових кримінальних проваджень без проведення належної податкової перевірки. Експерти Асоціації вбачають за доцільне законодавчо визначити, що єдиною підставою для відкриття кримінального провадження за ст. 212 та 212-1 ККУ є доведений факт несплати податків до бюджету за узгодженим податковим повідомленням-рішенням, прийнятим на підставі Акта планової, позапланової або камеральної перевірки платника податків.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»