• Посилання скопійовано

УКБС залучив державних виконавців до електронного судочинства

ДВС заявила про свою готовність долучитись до реалізації ініційованого УКБС проекту «Електронний суд»

Державна виконавча служба України (ДВС) заявила про свою готовність долучитися до реалізації ініційованого Асоціацією «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС) проекту «Електронний суд», який вперше запроваджується в Україні за участю Державної судової адміністрації України та банків. Метою проекту є налагодження електронного обміну документами між суб’єктами господарювання та судами для підвищення ефективності правосуддя, зменшення ризиків і витрат сторін судового процесу.
Підтримуючи УКБС у необхідності активного використання електронних комунікацій у процесі здійснення виконавчого провадження, керівництво ДВС делегувало групу своїх фахівців до участі у реалізації цього проекту.
УКБС зазначає, що однією з нагальних проблем, що перешкоджає подальшому прогресивному розвитку правосуддя в Україні та формує значний розрив із сучасною світовою практикою, є широке використання традиційних паперових носіїв, хоча використання найсучасніших інформаційно-комунікаційних технологій передбачене законодавством. Це значно знижує ефективність як національного правосуддя, так і виконання судових рішень через значні витрати часу, нераціональне використання матеріальних та людських ресурсів.
Зважаючи на активний розвиток інформаційно-комунікаційних систем, УКБС вважає, що існуючі сервіси необхідно вдосконалювати. Зокрема, в частині надання державним виконавцям та сторонам виконавчого провадження можливості надіслання та отримання документів в електронному вигляді.
Враховуючи, що виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження, участь ДВС у цьому проекті сприятиме полегшенню та прискоренню процесу документообігу між суб’єктами господарювання, судами та державними виконавцями. Це істотно підвищить оперативність судів, зменшить ризики втрати документів, мінімізує можливість пропущення строків, відведених на вчинення процесуальних дій та судових засідань. А також сприятиме суттєвій економії мільйонів гривень державних коштів та коштів сторін судового процесу, які сьогодні витрачаються на папір та поштову пересилку документів.
«Банки України, що є активними учасниками судової системи та виконавчого провадження, щороку подають у суди понад 1 млн заяв та ініціюють відкриття близько 500 тис. виконавчих проваджень. Це обумовлює їхні щорічні витрати у обсягах: 4 ? 6 тон паперу вартістю близько 50 млн грн; 20 млн грн. на доставку документів поштою. При цьому такі високі витрати зовсім не забезпечують належний рівень надійності поштової доставки через випадки втрати кореспонденції або її запізніле надходження до адресата, після закінчення процесуальних для відповіді/апеляції», — зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.
Довідка. Проект «Електронний суд» ініційовано Асоціацією «Український Кредитно-Банківський Союз» з метою спрощення обміну інформацією між суб’єктами господарювання та судами. Він, зокрема, надасть можливість здійснювати подання та розгляд позовів, оформлення усіх процесуальних документів та їх надсилання сторонам в електронному вигляді. Реалізацію проекту розпочато УКБС за участю Державної судової адміністрації України, при якій було утворено міжвідомчу робочу групу за участю представників Вищого адміністративного суду, Державної податкової служби України тощо. За підсумками роботи цієї групи затверджено Концепцію електронного суду України, Регламент роботи електронного суду, Угоду про обмін інформацією. Здійснюється тестування системи обміну інформацією в електронному вигляді між судами та банківськими установами. Незабаром у межах проекту має розпочатися надсилання судом всіх процесуальних документів за допомогою електронної пошти.

Джерело: Український кредитно-банківський союз

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»