• Посилання скопійовано

Безнадійної заборгованості немає, якщо строк договору більше 3-х років

Ухвала Житомирського апеляційного адміністративного суду від 11.03.2013 р. Справа №2а/1770/1426/2012

Безнадійної заборгованості немає, якщо строк договору більше 3-х років

Розгляньмо ситуацію: Між ТОВ і ПрАТ у грудні 2004 року укладено договір поставки. У тексті договору сторони визначили, що покупець зобов'язується приймати та оплачувати товар, а продавець поставляє його на адресу покупця в строк до 01.05.2005 року. Умови поставки, прописані в договорі передбачають, що доставка товару здійснюється постачальником на адресу покупця в строк 7 календарних днів з дати отримання письмової вимоги про поставку товару.

Крім того, договором установлено, що він діє до 31.12. 2005 року.

Далі, до договору двічі вносилися зміни: строк його дії продовжувався спочатку до 31.12.2010 р., пізніше — до 31.12.2012 р. 

ДПІ в акті перевірки зазначає: оскільки перераховані кошти не повернуто, а товар не отримано, слід скоригувати витрати на суму безнадійної дебіторської заборгованості на дату її списання. 

Судді Житомирського апеляційного адміністративного суду стали на бік платника податків. А саме, враховуючи норми статей 253 — 257, 260 ЦК України та зважаючи на умови договору поставки суд зазначив, що строк позовної давності за зазначеним договором почне свій перебіг лише з моменту отримання ТОВ відповідної письмової вимоги ПрАТ про поставку товару та триватиме 3 роки з цієї дати. На момент перевірки строк позовної давності в частині зобов'язання ТОВ поставити товар або повернути отриману попередню оплату взагалі не почав свого перебігу.

Увага! У подібних ситуаціях податкові органи оперують також ще одним аргументом щодо необхідності коригування витрат на суму дебіторської заборгованості — така операція не є господарською. Адже товар так і не був поставлений. Водночас приписи ЦКУ не звільняють від виконання обов’язку за договором й після спливу строку його дії, навіть якщо цей строк більше 1095 днів. Тож у цьому випадку справді зарано говорити про безнадійну дебіторську заборгованість за сплаченим авансом, якщо договір на період перевірки ще є чинним.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»