• Посилання скопійовано

Підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, - рішення ВССУ

Фізична особа-підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном після свого припинення вже як звичайна фізична особа

Підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, - рішення ВССУ

Фабула судового акту (ВССУ, справа № 6-29575ск15 від 25.11.2015 р.)

Фізичною-особою - підприємцем було укладено договір банківського обслуговування. Він  отримав від банку кредитний ліміт. У зв'язку із неналежним виконанням  підприємцем умов договору у нього утворилася заборгованість.

Враховуючи що фізичну особу - підприємця  було виключено з реєстру суб'єктів підприємницької діяльності, банк  просив стягнути наявну заборгованість за кредитним договором з громадянки (далі – ОСОБА) , що  на час звернення до суду вже втратила статус підприємця, а також судові витрати.

 

Рішення судів

Рішенням місцевого суду, залишеним без змін ухвалою апеляційного суду, позовні вимоги задоволено. Стягнуто з ОСОБИ на користь  банку  заборгованість за кредитним договором, відсотки за користування кредитом, пеня за несвоєчасність виконання зобов'язань, заборгованість з комісії за користування кредитом.

Рішення також залишено в силі і  Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВССУ).

 

У разі припинення суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи її зобов'язання за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за нею як фізичною особою, оскільки вона не перестає існувати. Фізособа-підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном.

 

На що звернули увагу суди

При цьому суди  зазначили наступне: з аналізу положень ст. ст. 5152609 ЦКУ вбачається, що однією із особливостей підстав припинення зобов'язань для фізичної особи-підприємця є те, що у разі припинення суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи (виключення з реєстру суб'єктів підприємницької діяльності) її зобов'язання за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за нею як фізичною особою, оскільки фізична особа не перестає існувати. Фізична особа-підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном.

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»