• Посилання скопійовано

Трудовий договір оформлено, але податкову не повідомлено: чи буде штраф за ст. 265 КЗпП?

Відсутність повідомлення про прийняття працівника на роботу не означає неоформлення між ним та роботодавцем трудового договору, тому ст. 265 КЗпП не застосовується (Одеський окружний адміністративний суд від 09.03. 2017р. №815/675/17)

Трудовий договір оформлено, але податкову не повідомлено: чи буде штраф за ст. 265 КЗпП?

Уповноважена посадова особа органу Держпраці після перевірки Товариства в порядку, передбаченому ст.  265 КЗпП,  винесла постанову про накладення на роботодавця штрафу в сумі 43 500,00 грн. Підставою штрафу було названо «неповідомлення фіскального органу про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України». При цьому факт укладання трудового договору між працівником та роботодавцем перевіркою був встановлений.  

Роботодавець оскаржив таку постанову Держпраці до суду, і суд її визнав протиправною та скасував. 

Стаття 24 КЗпП, справді, передбачає, що працівник може бути допущений роботодавцем до роботи при дотриманні двох умов:

  • укладання трудового договору і видання наказу про приймання на роботу;
  • повідомлення роботодавцем  як платником ЕСВ фіскального органу про прийняття працівника на роботу.

Отже, без повідомлення роботодавець закон, безумовно, порушує.

Проте санкції передбачені ст. 265 КЗпП стосуються допуску роботодавцем працівника до роботи без укладання трудового договору. Тому, ст. 265 КЗпП у випадку неповідомлення роботодавцем фіскального органу про нового працівника не застосовується.    

 

Від редакції

Слід зауважити, що наведене судове рішення стосується саме штрафу за допуск до роботу без укладання трудового договору. Тому штраф у 30 мінімальних зарплат роботодавцю не загрожуватиме. 

Але, оскільки повідомлення податківців про укладені трудові договори до початку роботи працівника - це вимога, встановлена ст. 24 КЗпП, до такого роботодавця може бути застосовано інший штраф, теж встановлений ст. 265 КЗпП. А саме  за порушення інших вимог трудового законодавства у розмірі мінімальної заробітної плати (яка зараз становить 3200 грн). 

Джерело: Протокол

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»