• Посилання скопійовано

Сплата ПДФО в день виплати зарплати, але після такої виплати — порушення?

Порядок сплати ПДФО (а разом з ним і військового збору) встановлює ст. 168 ПКУ. А ось санкції за порушення цього порядку – вже ст. 127 ПКУ. Але чи завжди це так? Відповідь знаходимо у рішенні Верховного Суду

Сплата ПДФО в день виплати зарплати, але після такої виплати — порушення?

Візьмемо поширену ситуацію, коли дохід виплачується у грошовій формі. Наприклад, перерахуванням коштів на карткові рахунки працівників (зокрема, в межах «зарплатного проекту»).

ПДФО сплачується (перераховується) до бюджету в такому випадку  під час виплати оподатковуваного доходу (пп. 168.1.2 ПКУ).

Банк при цьому контролює наявність платіжного доручення про сплату ПДФО, але не суму, яка в ньому зазначена. Отже, при отриманні (перерахуванні) таких коштів сума ПДФО могла бути сплачена не повністю.

 

Чи буде порушенням, якщо помилку було виявлено і ПДФО було доплачено в той самий день, але вже після виплати зарплати? 

Таке питання розглядалося Верховним Судом в постанові від 27.03.2018 року, справа №П/811/618/17.

Суд розглянув справу, в якій підприємство виплатило працівникам заробітну плату, а вже після цього (але в той же день) сплатило до бюджету ПДФО. ДФС побачило в цьому порушення ст. 127 ПКУ, згідно з якою несплата податків податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, тягнуть за собою накладання штрафу.

Проте Верховний Суд в рішенні від 27 березня 2018 року у коментованій справі скасував винесені контролюючим органом податкові повідомлення-рішення. Що цікаво - ВС вирішив, що порушення в даному випадку відбулося, але не статті 127, як визначила ДФС у відповідному акті перевірки та ППР, а ст. 126 ПКУ.

На думку ВС, штрафи за ст. 127 ПКУ треба застосовувати лише коли є ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків.

А коли є нарахування, однак несвоєчасність сплати платником податків узгодженої суми грошового зобов'язання протягом строків, передбачених ПКУ, на думку ВС, такий платник податків притягується до відповідальності відповідно до ст. 126 ПКУ. Аналогічний висновок зроблений в постанові ВС від 03.04.2018 року у справі № П/811/616/17

 

Чому така позиція ВС вигідна для податкового агента?

Розмір санкції за ст. 126 ПКУ прямо залежить від часу затримки такої сплати, а не від кількості допущених порушень протягом певного періоду часу. І починається облік затримки з наступного дня після дня, коли податок мав бути сплачений.

А оскільки ПДФО був сплачений у повному обсязі в той самий день, коли він мав бути сплачений (хоч і пізніше, ніж мав протягом цього дня), затримки у розумінні ст. 126 ПКУ не виникло. І штраф податківцям застосувати не вдасться.

Автор: Євгеній Піддубко

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»