• Посилання скопійовано

Оформили дозвіл на працевлаштування іноземця? Не забудьте надати копію контракту

Закон про зайнятість визначає обов’язок подання до ЦЗ копії трудового договору з іноземцем протягом 10 днів з дати його укладення, а не з дати видачі дозволу на застосування праці іноземця, що не залежить від наявності чинного дозволу

Оформили дозвіл на працевлаштування іноземця? Не забудьте надати копію контракту

Коментар до Постанови ВС від 08.05.2023 р. у справі №640/21787/18

Відповідно до ч. 4 ст. 42-7 Закону «Про зайнятість населення» (далі – Закон №5067) роботодавець зобов’язаний укласти з іноземцем чи особою без громадянства трудовий договір (контракт) не пізніше ніж за 90 календарних днів з дати видачі дозволу та у десятиденний строк після укладення трудового договору (контракту) надати його копію, засвідчену роботодавцем, регіональному центру зайнятості. 

Про це Держпраці нагадує досить часто і наголошує, що особливу увагу необхідно звертати на дату укладення трудового договору (контракту), адже від цієї дати йде обрахунок десятиденного строку для подання копії укладеного трудового договору (контракту) до регіонального центру зайнятості. Проте увагу звертають далеко не всі, що призводить до спорів у суді. 

 

Зміст коментованої справи

Київським міським центром зайнятості (надалі – ЦЗ) у 2009 році було видано дозвіл на застосування праці іноземця, громадянина Польщі зі строком дії до 21.07.2018 року.

04.07.2018 року ПрАТ подано до ЦЗ заяву про отримання роботодавцем дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства.

За наслідком розгляду вказаної вище заяви ЦЗ прийнято наказ від 09.07.2018 року та видано дозвіл на застосування праці іноземця - громадянина Польщі.

Надалі ПрАТ листом від 01.08.2018 р. на виконання вимог ч. 4 ст. 42-7 Закону №5067 надано засвідчену копію трудового контракту з головою правління ПрАТ від 27.04.2018 року та витяг із протоколу загальних зборів акціонерів від 26.04.2018 р. по обрання іноземця головою правління.

А ще далі наказом ЦЗ від 17.08.2018 р. дозвіл на застосування праці іноземця від 09.07.2018 р. скасовано, про що повідомлено ПрАТ листом від від 20.08.2018 року. У листі було прямо вказано, що дозвіл скасовано згідно ч. 2 п. 2 ст. 42-10 Закону №5067, бо було порушено строки подання укладеної копії трудового контракту.

 

Строк подання до ЦЗ договору відлічується не від дати видачі дозволу

Суд першої інстанції наголосив, що заява про продовження дії дозволу подається роботодавцем до територіального органу ЦЗ не пізніше ніж за 20 календарних днів до закінчення строку дії такого дозволу (ч. 2 ст. 42-6 Закону №5067).

Положення ч. 3 та 4 ст. 47-2 Закону №5067 визначають, що у разі відсутності підстав, передбачених ч. 3 ст. 42-8 цього Закону, територіальний орган ЦЗ приймає рішення про видачу або продовження дії, або внесення змін до дозволу у строки, встановлені ст. 42-6 цього Закону, та протягом двох робочих днів надсилає роботодавцю копію цього рішення, а також розміщує на офіційному вебсайті територіального органу Державної служби зайнятості інформацію про прийняте рішення.

Роботодавець зобов`язаний укласти з іноземцем чи особою без громадянства трудовий договір (контракт) не пізніше ніж за 90 календарних днів з дати видачі дозволу та у десятиденний строк після укладення трудового договору (контракту) надати його копію, засвідчену роботодавцем, територіальному органу ЦЗ.

Водночас процедуру видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства визначено Порядком видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, затвердженого постановою КМУ від 27.05.2013 р. №437 (далі – Порядок №437).

Аналіз наведених положень дає суду підстави дійти до таких висновків:

  • по-перше, територіальний орган ЦЗ скасовує виданий дозвіл у разі, зокрема, неподання роботодавцем у встановлений законом строк копії трудового договору (контракту), укладеного з іноземцем або особою без громадянства, якщо подання такої копії є обов`язковим відповідно закону;
  • по-друге, роботодавець зобов`язаний укласти з іноземцем чи особою без громадянства трудовий договір (контракт) не пізніше ніж за 90 календарних днів з дати видачі дозволу;
  • по-третє, належним чином засвідчену копію укладеного трудового контракту роботодавець у десятиденний строк після його укладення має надати територіальному органу ЦЗ.

При цьому у разі неподання роботодавцем у встановлений законом строк до територіального органу ЦЗ копії трудового договору (контракту), укладеного з іноземцем або особою без громадянства, якщо подання такої копії є обов`язковим відповідно до закону, ЦЗ скасовує виданий дозвіл (п. 3 ч. 2 ст. 42-10 Закону №5067).

Як вже було зазначено судом вище, листом від 01.08.2018 року надано засвідчену копію трудового контракту, укладеного з іноземцем як головою правління ПрАТ від 27.04.2018 року строком на 3 (три) роки – до 26.04.2021 року. Лист був отриманий ЦЗ  лише  08.08.2018 р.

Тобто станом на час отримання ПрАТ дозволу від 09.07.2018 р. на застосування праці іноземця (третьої особи) ПрАТ вже було укладено трудовий контракт (хоча працювати за ним працівник ще не почав). Отже, трудовий контракт було подано з порушенням десятиденного строку з дати його укладання, що порушує ч. 4 ст. 47-2 Закону №5067.

Апеляційна інстанція повністю підтримала наведені вище висновки щодо правомірності винесення наказу ЦЗ про скасування дозволу через порушення строків подання копії трудового договору з іноземцем.

 

Строк подання до ЦЗ договору не залежить від наявності чинного дозволу, - ВС

ВС цілком погоджується з судами попередніх інстанцій. Докази ПрАТ про те, що роботодавцю після видачі дозволу на застосування праці іноземця надається 90 днів на укладання трудового договору (контракту) з іноземцем та ще 10 календарних днів на повідомлення про це територіальний орган ЦЗ (разом 100 днів), є хибними, з огляду на таке.

Припис ч. 4 ст. 47-2 Закону №5067 визначає початок відліку строку на укладання трудового договору (контракту) з іноземцем з дати видачі дозволу на застосування праці іноземця. У той час, коли відлік строку на надання роботодавцем належним чином засвідченої копії укладеного трудового договору (контракту) з іноземцем визначається з дати його укладання.

Закон №5067 не містить в собі винятків в частині обов`язку роботодавця надати територіальному органу ЦЗ належним чином засвідчену копію укладеного трудового договору (контракту) з іноземцем протягом 10 календарних днів з дати його укладання.

При цьому такий обов`язок не ставиться в залежність від наявності чи відсутності чинного дозволу на застосування праці іноземця, а виникає у роботодавця з моменту укладання трудового договору (контракту) з іноземцем.

Зважаючи на викладене, колегія суддів ВС вважає цілком правильним висновок про те, що надання ПрАТ до ЦЗ копії трудового контракту, укладеного ще 27.04.2018 р., аж 08.08.2018 р. не узгоджується із вимогами законодавця в частині дотримання десятиденного строку.

Від редакції. Звісно, висновки судів у коментованій нам справі стосуються випадку, коли трудовий договір (контракт) укладається з іноземцем ще до дати видачі дозволу та підтверджуються протоколом загальних борів ПрАТ. 

Якщо ж при поданні заяви на застосування праці іноземця або особи без громадянства, подається лише проєкт трудового договору (контракту) на виконання положень ч. 1 ст. 42-2 Закону №5067, то у таких випадках (коли трудовий договір ще не укладено, а лише планується укласти), строк для укладення договору обраховується 90 днями після отримання дозволу, а строк у 10 днів для повідомлення територіального центру зайнятості – вже від дати фактичного укладення такого  трудового договору (контракту) з іноземцем.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»