• Посилання скопійовано

Чи можна оскаржити нові ППР, видані за рішенням суду?

ППР, прийняті внаслідок судового оскарження попередніх (відкликаних) ППР, є заключним етапом процедури оскарження таких рішень та не можуть розглядатися окремо у відриві від усієї процедури оскарження

Чи можна оскаржити нові ППР, видані за рішенням суду?

ДПСУ розповідає, що Судом касаційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу щодо визначення суми грошового зобов'язання з податку на додану вартість та з податку на прибуток підприємств.

Колегією суддів сформульовано такий правовий висновок: грошові зобов'язання підлягають сплаті протягом десяти днів саме з дня їх узгодження, а не отримання нового податкового повідомлення-рішення, яким за результатами судового оскарження фактично фіксується сума узгодженого грошового зобов'язання, правомірність нарахування якого підтверджена судом. Тоді як норми Податкового кодексу України хоча і передбачають направлення нового податкового повідомлення-рішення у випадку зменшення в судовому порядку суми грошового зобов'язання, однак воно має інше юридичне значення та наслідки. Зокрема, на таке рішення не поширюється процедура узгодження грошового зобов'язання та/або виникнення права на його повторне оскарження.

Суд касаційної інстанції наголосив, що доводи платника щодо протиправності оскаржуваних податкових повідомлень-рішень, зазначені ним у позовній заяві, в апеляційній та касаційній скаргах, не спростовують обґрунтованих висновків судів першої та апеляційної  інстанції про відсутність підстав для задоволення позовних вимог та насамперед стосуються намагання платника здійснити переоцінку обставин, яким вже було надано правову оцінку під час первинного судового оскарження визначеного контролюючим органом грошового зобов'язання, частина якого нарахована оскаржуваними податковими повідомленнями-рішеннями на виконання рішення суду, яким по суті правовідносин таке грошове зобов'язання визнано обґрунтованим та законним. Спірні податкові повідомлення-рішення прийняті внаслідок судового оскарження попередніх (відкликаних) податкових повідомлень-рішень, що є заключним етапом процедури оскарження таких рішень, встановленої Податковим кодексом України, та не може розглядатися окремо у відриві від усієї процедури оскарження.

Таким чином, Касаційним адміністративним судом у складі колегії суддів Верховного Суду від 31.10.2023 у справі № 826/9086/17 касаційну скаргу платника податків залишено без задоволення; рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 28.09.2022 та постанову Шостого апеляційного адміністративного суду від 22.02.2023 залишено без змін.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»