• Посилання скопійовано

Нереальність госпоперацій та її наслідки: чергове судове рішення

Встановлено обставини щодо відсутності належного документального підтвердження фактичного постачання нафтопродуктів, що є свідченням безтоварності взаємовідносин з відповідним зняттям витрат та ПК з ПДВ

Нереальність госпоперацій та її наслідки: чергове судове рішення

ДПСУ повідомляє, що Судом касаційної інстанції підтримано позицію контролюючого органу щодо висновків про нереальність господарських операцій позивача та, як наслідок, заниження податку на прибуток, заниження податку на додану вартість, завищення від'ємного значення різниці між сумою податкового зобов'язання та сумою податкового кредиту.

Верховним Судом було надано належну оцінку зібраним у справі доказам у їх сукупності та доводам контролюючого органу, враховано встановлені обставини щодо відсутності належного документального підтвердження фактичного проведення господарських операцій з постачання позивачу нафтопродуктів, що є свідченням безтоварності проведених взаємовідносин. З огляду на вказане Суд касаційної інстанції дійшов обґрунтованого висновку про недостовірність задекларованих позивачем даних податкового обліку, що, відповідно, виключає право позивача формувати витрати та податковий кредит за такими операціями.

Надання позивачем сертифіката відповідності та паспортів якості бітуму нафтового дорожнього в'язкого не може бути беззаперечним доказом належного документування операцій з нафтопродуктами відповідно до вимог Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України від 20.05.2008 №281/171/578/155.

Також Верховний Суд виснував, що у разі встановлення в судовому процесі обставин, які свідчать, що платник податків був чи міг бути обізнаний щодо протиправної діяльності його контрагента, яка полягає в незаконній мінімізації податкових зобов'язань, зокрема у створенні штучних підстав для збільшення валових витрат та/чи податкового кредиту, або у разі коли платник податків діяв без належної обачності чи обережності при виборі контрагента, який не виконує податкового обов'язку, за встановленими обставинами, які спростовують реальність господарських операцій, отримана таким платником податків податкова вигода у вигляді права на податковий кредит є безпідставною.

Таким чином, Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду від 19.12.2023 у справі № 540/4247/21 касаційну скаргу Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі задоволено. Постанову П'ятого апеляційного адміністративного суду від 27.01.2022 скасовано. Рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 09.11.2019 залишено в силі.

***

Читайте також

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»