• Посилання скопійовано

Підприємець не повідомив ДПС про зміну адреси: які наслідки?

ВС підтримано позицію контролюючого органу про дотримання вимог щодо правильності вручення копії наказу про проведення перевірки та повідомлення ФОПу через неповідомлення ДПС про зміну адреси

Підприємець не повідомив ДПС про зміну адреси: які наслідки?

ДПСУ повідомляє, що Верховним Судом у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду підтримано позицію контролюючого органу про дотримання вимог пунктів 79.2 статті 79, 42.2, 42.5 статті 42 Податкового кодексу України, оскільки копія наказу про проведення перевірки від 18.02.2021 та повідомлення від 18.02.2021 були надіслані позивачу за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, а конверт із вказаними документами із відміткою поштової служби повернувся на адресу контролюючого органу до початку проведення перевірки із зазначенням причин невручення.

Судами зауважено, що відповідно до пунктів 1, 2 Розділу ІХ Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822, фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів відомості про зміну даних, які вносяться до Облікової картки або Повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті), протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання Заяви за формою № 5ДР (додаток 12) або Заяви за формою № 5ДРП (додаток 13) відповідно.

Фізичні особи подають зазначені заяви особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу.

Отже, як правильно вказано судом апеляційної інстанції, процедура внесення змін до Державного реєстру та даних облікової картки пов’язується саме із виконанням фізичною особою як платником податків свого обов’язку щодо звернення до контролюючого органу із відповідною заявою за формою № 5ДР.

Однак доказів звернення до податкового органу з відповідною заявою позивачем не надано.

Таким чином, постановою Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 30.01.2024 у справі № 380/15525/21 касаційну скаргу платника податків залишено без задоволення, а постанову Третього апеляційного адміністративного суду від 09.08.2022 у справі № 380/15525/21 – залишено без змін.

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»