• Посилання скопійовано

Бухгалтерська програма знищена: що з обліком та звітністю?

Під час війни трапляється, що внаслідок бойових дій знищуються комп’ютери, на яких вели бухоблік і складали звітність. Проте ДПС і ВС вважають, що це лише тимчасові технічні проблеми. Особливо якщо з деяких податків звітність було подано, а з інших – ні

Бухгалтерська програма знищена: що з обліком та звітністю?

Коментар до Постанови ВС від 28.02.2024 у справі №280/6527/22

Візьмемо приклад із практики.

Починаючи з 14.07.2022 Запорізька міська територіальна громада була у Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), – безперервно.

І далі ми говоритимемо про підприємство, яке розташовувалося у м. Запоріжжі. На яке війна вплинула негативним чином – воно, по суті, тимчасово припинило роботу.

На період з 28.02.2022 по 31.03.2022 у зв’язку із запровадженням воєнного стану в України, комендантської години у м. Запоріжжі та наявністю загроз у цілях безпеки співробітників було прийнято рішення про тимчасове зупинення плавильних печей (до особливого розпорядження) та обладнання підрозділів підприємства. Зазначене підтверджується наказом з основної діяльності від 25.02.2022 №12 «Про режим роботи підприємства з 28.02.2022 та на період дії воєнного стану». Початок військових дій та швидкий рух окупаційних військ рф у напрямку міста Запоріжжя призвів не тільки до тимчасового зупинення підприємства, а й до виїзду кваліфікованих працівників товариства, зокрема персоналу бухгалтерії, до безпечних районів країни чи зарубіжжя.

У подальшому виробництво було частково відновлене – в обсягах до 20% виробничих можливостей підприємства. Чимало працівників заводу і далі перебувають в інших регіонах країни чи за кордоном. 

Завдяки відновленню роботи постало запитання: а де звітність за період простою?

 

Обставини неможливості подання звітності

У своїй заяві від 29.09.2022 підприємство навело такі підстави неможливості своєчасного виконання окремих податкових обов’язків:

  1. перебування на території населеного пункту, в якому ведуться воєнні (бойові) дії, який знаходиться в оточенні (блокуванні) або тимчасово окупований збройними формуваннями рф;
  2. втрата (знищення чи зіпсуття) первинних документів, комп’ютерного та іншого обладнання внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф;
  3. можливість витоку інформації щодо обсягів та місць зберігання пального.

Наявність зазначених підстав обґрунтована такими обставинами:

1) підприємство має структурний підрозділ, який розташований на тимчасово окупованій території, міститься в переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) безперервно. І це, починаючи з 25.04.2022 і дотепер, унеможливлює виконання з боку підприємства податкових обов’язків зі складання та подання податкової звітності з місцевих податків (податкова декларація екологічного податку, щоквартальна податкова декларація з рентної плати за воду та надра, податкова декларація з туристичного збору);

2) відповідно до Переліку документів, що підтверджують неможливість платника податків – юридичної особи, зокрема щодо своєї філії, належить, зокрема, повідомлення, що підтверджує аварійне (незаплановане) відключення постачання електроенергії в умовах воєнного стану.

22.04.2022 виникла аварійна ситуація, наслідком якої стало пошкодження, зокрема, комп’ютерного (серверного) обладнання, на якому встановлено програмний продукт: 

  • для обробки даних на підставі первинних документів, який забезпечував формування зведених облікових даних, що є основою для формування головної книги та форм фінансової звітності;  
  • DOS для обробки даних та формування витрат на виробництво продукції.

Отже, своєчасне складання та подання звітності за І квартал 2022 року та І півріччя 2022 року стало неможливим;

3) ураховуючи збільшення кількості обстрілів м. Запоріжжя, керівництво підприємства прийняло рішення про недоцільність виконання податкових обов’язків – будь-який витік інформації щодо місць зберігання пального міг бути приводом для здійснення військами рф ракетних обстрілів таких місць, що могло нанести підприємству та працюючому персоналу непоправної шкоди. 

 

Знищення ПЗ – тимчасові технічні проблеми

Втім, для податкового органу такі обставини не стали переконаними. Адже в Переліку документів немає жодного пункту, який би надавав можливість подавати документи, що підтверджують тимчасові технічні несправності. Йдеться:

  • або про пошкодження, втрату, знищення, зіпсуття документів бухгалтерського обліку, а не про техніку, яка допомагає вести цей бухгалтерський облік; 
  • або про майно, що знаходиться на балансі підприємства і є об’єктом оподаткування, єдиним джерелом для сплати податків, або перебуває у податковій заставі, або про нерухоме майно. 

При цьому ці обстави повинні бути наслідком бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією рф. Однак підприємство не зазначає про пошкодження, втрату, знищення, зіпсуття саме первинних документів! 

Тобто якщо б первинки не було, податківці згодні – це б унеможливлювало виконання податкових обов’язків. А знищення бухгалтерських даних на комп’ютерах – це лише тимчасові технічні проблеми. 

 

Що сказав суд

Судами було встановлено (та й підприємство це не заперечувало), що протягом цього самого періоду підприємство здійснювало декларування інших податків та зборів.

Тому судді стали на бік податкового органу і зауважили, що з квітня 2022 року (період пошкодження сервера) до вересня 2022 року (подання заяви підприємством до податкового органу) минуло майже 5 місяців. А це досить тривалий час для налагодження роботи з організації ведення бухгалтерського обліку та виконання своїх податкових обов’язків.

А те, що підприємство здійснювало подання іншої податкової звітності, означає, що технічні можливості для цього в нього вже були.

Суд з розумінням ставиться до проблем, які виникають у підприємств, розташованих на територіях, які регулярно обстрілюють. Проте підстави та документи, які подаються до заяв, що підтверджують відсутність можливостей виконання податкових обов’язків, мають підтверджувати не тимчасові технічні труднощі, а ті обставини, які справді унеможливлюють виконання податкових обов’язків.

 

Відсутність підтвердження знищення первинки

У поданій контролюючому органі підприємством заяві не зазначено про пошкодження, втрату, знищення, зіпсуття бухгалтерської документації.

Водночас підприємство наголошує, що з урахуванням втрати значного обсягу інформації, яка оброблялася та зберігалася за допомогою відповідних програмних продуктів, своєчасне складання і подання звітності за І квартал 2022 року та I півріччя 2022 року було фізично неможливим.

Водночас підприємство подало декларації з акцизного податку до серпня 2022 року, а з рентної плати за користування радіочастотним ресурсом – до вересня 2022 року.

На підставі цього ВС вирішив, що сам факт перебування в зоні бойових дій та будь-який витік інформації щодо місць зберігання пального та кількості наявного пального що може бути приводом для здійснення військами рф ракетних обстрілів таких місць, не можуть розглядатися як підстави для неможливості виконання податкового обов’язку. Позаяк є гіпотетичними (ймовірними) та не підтверджені відповідними документами.

Також повне зупинення виробництва товарної продукції з листопада 2022 року, консервація виробничих потужностей, оголошення простою жодним чином не впливають на можливість виконання податкового обов’язку за період з квітня по вересень 2022 р.  

Тому рішення податкового органу про відмову у задоволенні заяви про неможливість виконання АТ податкового обов’язку було визнано законним та обґрунтованим.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»