• Посилання скопійовано

Відповідальність за неповернення виручки в інвалюті

Лист ДПСУ від 21.02.2012 р. №4972/7/22-3317 «Про відповідальність за неповернення виручки в інвалюті»

Податкова нагадала, що 18.01.2012 р. набрав чинності Закон від 15.11.2011 р. №4025-VI, яким доповнено Кодекс про адмінпорушення.

Прийняті зміни пом’якшують відповідальність особи (зміна кримінальної на адміністративну), тож відповідальність, передбачена статтями 162-1 та 162-2 Кодексу про адмінправопорушення, застосовуватиметься і до правопорушень, вчинених до моменту набрання чинності Законом від 15.11.2011 р. №4025-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності».

Отже, за встановленими під час перевірок податковими органами випадками ухилення від повернення виручки в інвалюті та незаконного відкриття або використання за межами України валютних рахунків до 18.01.2012 р. застосовується відповідальність, передбачена статтями 162-1 та 162-2 Кодексу про адмінправопорушення.

Накладення штрафу застосовується саме за умисне ухилення від повернення виручки в інвалюті.

При віднесенні випадків неповернення валютної виручки до «умисного ухилення» слід враховувати, що до набрання чинності Законом за ухилення від повернення виручки в інвалюті та за незаконне відкриття або використання за межами України валютних рахунків було передбачено кримінальну відповідальність (статті 207 та 208 Кримінального кодексу).

Зауважимо, що склад злочину, встановлений цими статтями Кримінального кодексу щодо складу правопорушення, визначеного статтями 162-1 та 162-2 Кодексу про адмінправопорушення, не змінився. Зміни зазнала лише міра відповідальності за вчинені порушення.

Відповідно до ст. 255 Кодексу про адмінправопорушення, протоколи про правопорушення мають право складати уповноважені на це особи органів податкової служби.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»