• Посилання скопійовано

МОЗ: за відсутність на підприємствах місць для куріння санкції накладатися не можуть

Лист МОЗ від 27.12.2011 р. №55/610 «Щодо спеціальних місць для паління»

Міністерство охорони здоров’я листом №55/610 роз’яснило деякі нюанси застосування санкцій за необладнання юрособами місць для куріння.

Законом України №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» визначено (стаття 15-2) вимоги до спеціально відведених для куріння місць. Згідно з вимогами власник або уповноважені ним особи (або орендарі) зобов’язані відвести спеціальні місця для куріння, обладнані витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму. У місцях для куріння повинні бути розміщені прямокутний графічний знак з текстом такого змісту: «Місце для куріння», а також попередженням: «Куріння шкодить Вашому здоров’ю!».

Також Законом визначено, що «в місцях і закладах, де куріння заборонено, повинна бути розміщена наочна інформація, що складається з графічного знаку про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено!».

Як роз’яснює МОЗ, це означає, що обов’язковим є не відведення місць для куріння, а їх обладнання (якщо такі місця відведені) відповідно до вимог законодавства.

Статтею 17 зазначеного Закону України визначено, що у разі необладнання спеціально відведених для куріння місць та нерозміщення наочної інформації, передбаченої статтею 15-2 цього Закону, до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів в розмірі 3400 грн.

МОЗ звертає увагу на те, що фінансові санкції накладаються тільки за «необладнання» і «нерозміщення», а не за відсутність спеціально відведених для куріння місць, тому до тих юросіб, які внутрішнім наказом визначили, що у них відсутні місця для куріння, фінансові санкції застосовуватися не можуть.

 

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»