• Посилання скопійовано

Нюанси застосування мораторію на штрафи у 2011 році - на кого він поширювався

Лист ВАСУ від 04.05.2012 р. №1197/12/13-12

Загалом лист доволі широко тлумачить норми ПКУ, проте в деяких моментах ВАСУ є надто фіскальним.

Нагадаємо, що за приписами п. 6 підр. 10 р. XX ПКУ звільнено від фінансових санкцій за порушення податкового законодавства за наслідками діяльності у ІІ — IV календарних кварталах 2011 року такі категорії осіб:

1) платники податку на прибуток підприємств;

2) платники податків, що перейшли на загальну систему оподаткування.

ВАСУ у зв’язку з виникненням у судовій практиці питань щодо застосування наведених приписів перехідних положень ПКУ звертає увагу на таке.

СГД зі статусом платника податку на прибуток звільняються від відповідальності за порушення правил справляння тільки податку на прибуток. Щодо інших податкових порушень штрафні санкції застосовуються на загальних підставах.

Нагадаємо, нещодавно ми вже мали можливість ознайомитися з позицією ДПСУ з цього приводу, яка у своєму листі від 05.04.2012 р. №9993/7/15-1417 (див. «ДК» №20/2012, с.46) зазначила, що за приписами п. 6 підр. 10 р. XX Кодексу під виразом «...за порушення податкового законодавства...» слід розуміти перелік, наведений у ст. 3 ПКУ.

Тож у разі порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати (ст. 127 Кодексу) за наслідками діяльності у ІІ — IV календарних кварталах 2011 року з урахуванням п. 6 підр. 10 р. XX Кодексу до платників податку на прибуток фінансові санкції також не застосовуються.

Тепер щодо другої категорії осіб — платників податків, які перейшли на загальну систему оподаткування, тобто осіб, які раніше перебували на спрощеній системі оподаткування.

З цього приводу ВАСУ звернув увагу на кілька моментів.

1. Оскільки ПКУ набрав чинності з 01.01.2011 р., то звільнення від фінансових санкцій може бути поширене лише на тих платників податків, які перейшли на загальну систему оподаткування починаючи з 1 січня 2011 року. Причому у словосполученні «... перейшли ... починаючи з 1 січня 2011 року ...» не наголошується, що такі особи не можуть стати платниками на загальних підставах й з 01.04.2011 р.

2. На осіб, які перейшли на загальну систему оподаткування ще у 2010 році, таке звільнення не поширюється. Проте якщо така особа є водночас платником податку на прибуток, вона звільняється від фінансових санкцій лише за порушення правил сплати цього податку нарівні з іншими платниками податку на прибуток відповідно до п. 6 підр. 10 р. XX ПКУ.

3. Звільнення від фінансових санкцій запроваджується лише щодо осіб, які відмовилися від спрощеної системи оподаткування тільки добровільно. У разі коли особа втратила право перебувати на спрощеній системі оподаткування, зокрема в разі перевищення ним граничного розміру виручки, встановленого для платників ЄП Указом Президента, особа несе відповідальність на загальних підставах та не має права на звільнення за п. 6 підр. 10 р. XX ПКУ. На нашу думку, такий висновок є надто фіскальним, адже відмова від спрощеної системи здійснюється самостійно (добровільно) платником ЄП незалежно від причин — чи то з підстав перевищення виручки, чи то з інших підстав. Та й у ПКУ не сказано нічого подібного.

4. Особи, які перейшли на загальну систему оподаткування після 01.01.2011 р., звільняються від фінансових санкцій за будь-які порушення податкового законодавства.

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»