• Посилання скопійовано

За помилку у реквізитах платіжного доручення штраф за несвоєчасну сплату податку не застосовується

Ухвала ВАСУ від 15.12.2011 р., справа К-37241/09

Усім бухгалтерам відомо, що від помилки не застрахований ніхто, особливо зважаючи на безліч змін у податковому законодавстві України. Проте головна мета в таких ситуаціях — уникнути штрафних санкцій або принаймні максимально їх зменшити.

Наприклад, підприємство під час сплати податків у межах граничних строків їх сплати зробило помилку у рахунку, хоча призначення платежу зазначено правильно — скажімо, податок на прибуток, дата сплати (в межах граничних строків).

У зв’язку з помилкою у рахунку платіж не надійшов вчасно, і податкові органи застосували штрафні санкції незважаючи на те, що платник податків звернувся до податкового органу з прохання провести перезарахування коштів на правильний рахунок з податку на прибуток.

Зауважимо, що йдеться про спір, який виник ще у 2008 р., проте висновок ВАСУ, а точніше, підхід до тлумачення обставин та норм права є важливим і для платників податків, які можуть припуститися аналогічної помилки вже у період чинності ПКУ.

Отже, ВАСУ зазначає, що відповідальність у вигляді штрафу може бути застосована до платника податків за умови несплати протягом законодавчо визначених граничних строків суми узгодженого податкового зобов’язання (пп. 17.1.7 Закону №2181).

Обов’язок юридичної особи щодо сплати податків і зборів (обов’язкових платежів) припиняється зі сплатою податку, збору (обов’язкового платежу) (ч. 3 ст. 9 Закону «Про систему оподаткування»).

Аналіз положень пунктів 19, 26 ч. 1 ст. 2, ст. 78 Бюджетного кодексу України (станом на момент виникнення спору) дає підстави для висновку, що усі податкові надходження, справляння яких передбачено законодавством України, є доходами бюджету та визнаються зарахованими з моменту зарахування на рахунок відповідного бюджету в Держказначействі.

Таким чином, якщо фактична сплата з податку на прибуток відбулася в межах законодавчо встановлених строків сплати шляхом перерахування задекларованої суми до бюджету платіжним дорученням, штрафні санкції не можуть бути застосовані.

Зауважимо, що з огляду на приписи статей 31 ? 38, 57 ПКУ щодо виконання податкового обов’язку та строків сплати податку, статей 126 ? 127 ПКУ у частині відповідальності за порушення правил сплати податків, статей 45, 78 Бюджетного кодексу від 08.07.2010 р. №2456-VI у частині виконання державного та місцевих бюджетів, які, по суті, містять аналогічні правила сплати та зарахування податків до бюджетів (державного та місцевого), на нашу думку, і нині така помилка не може загрожувати застосуванням штрафних санкцій до платника податків.

 

Автор: Канарьова Наталія

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»