• Посилання скопійовано

Відповідальність податкового агента за перерахування податку до бюджету

Чи може бути податковий агент гарантом погашення грошових зобов’язань платника податків та чи несе він відповідальність за їх неперерахування?

Пунктом 38.1 ст. 38 ПКУ визначено, що виконанням податкового обов’язку визнається сплата у повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов’язань у встановлений податковим законодавством строк.

При цьому сплата податку та збору здійснюється платником податку безпосередньо, а у випадках, передбачених податковим законодавством, — податковим агентом або представником платника податку (п. 36.5 ст. 36 ПКУ).

Згідно зі ст. 18 ПКУ податковим агентом визнається особа, на яку цим Кодексом покладається обов’язок з обчислення, утримання з доходів, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику, та перерахування податків до відповідного бюджету від імені та за рахунок коштів платника податків.

Відповідно до п. 87.7 ст. 87 ПКУ забороняється будь-яке відступлення грошового зобов’язання або податкового боргу платника податків третім особам. Положення цього пункту не поширюються на випадки, коли гарантами повного та своєчасного погашення грошових зобов’язань платника податків є інші особи, якщо таке право передбачено ПКУ.

Крім того, підпунктами 168.4.6 — 168.4.7 ст. 168 ПКУ передбачено, що відповідальність за своєчасне перерахування сум податку до відповідного місцевого бюджету несе юрособа або її відокремлений підрозділ, що нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід, а також фізособа — у випадках, визначених розділом IV ПКУ.

Отже, податковий агент є гарантом погашення грошових зобов’язань платника податків і повинен нести відповідальність за їх неперерахування.

 

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»