• Посилання скопійовано

Адміністративний арешт майна: роз'яснення податкової

Державна податкова служба у м. Києві роз'яснила порядок застосування адміністративного арешту майна платника податків

Як розповіли у податковій, адміністративний арешт майна та коштів на рахунках, згідно з ПКУ, є виключним способом забезпечення виконання платником податків його обов'язків. Порядок застосування адміністративного арешту затверджено Наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. №1398.
Згідно з порядком, арешт майна може бути повним або умовним і полягає у забороні платникові податків здійснювати щодо свого майна, яке підлягає арешту, дії, зазначені у пункті 94.5 статті 94 розділу II ПКУ.
Керівник органу державної податкової служби (або його заступник) за наявності однієї з обставин, визначених пунктом 94.2 ПКУ, та на підставі звернення відповідного підрозділу приймає рішення про застосування арешту майна платника податків.
Приписами пункту 94.6 ПКУ та пункту 4.3. Порядку закріплено, що рішення про застосування арешту майна платника податків надсилається рекомендованим листом із повідомленням про вручення або вручається особисто під підпис:
а) платникові податків з вимогою тимчасово зупинити відчуження його майна;
б) іншим особам, у володінні, розпорядженні або користуванні яких перебуває майно такого платника податків, з вимогою тимчасово зупинити його відчуження.
При цьому функції виконавця рішення про арешт майна платника податків покладаються на податкового керівника або іншого працівника органу ДПС, призначеного його керівником (заступником).
Обгрунтованість арешту майна, накладеного за рішенням керівника органу ДПС, має бути перевірена судом протягом 96 годин. Тож рішення керівника органу ДПС подається до суду протягом 24 годин з моменту рішення про арешт майна. Термін не включає добових годин, що припадають на вихідні та святкові дні.
Щодо арешту коштів на рахунку платника податків, то згідно з пп. 94.6.2 ПКУ арешт відбувається виключно на підставі рішення суду шляхом звернення органу ДПС до суду. Звільнення коштів з-під арешту банк або інша фінустанова здійснює за рішенням суду.
Для застосування адміністративного арешту рахунків платника податків орган ДПС подає до суду позовну заяву в порядку, передбаченому Кодексом адміністративного судочинства України, у день прийняття рішення про застосування адміністративного арешту майна платника податків.
Вищий адміністративний суд України у листі від 02.02.2011 р. №149/11/13-11 зазначив, що вимоги податкового органу про застосування адміністративного арешту коштів на рахунках платника податків можуть бути розглянуті виключно у загальному порядку позовного провадження.

Джерело: UBR

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»