• Посилання скопійовано

Недбалі контрагенти — не звільняють від відповідальності

Постанова ВГСУ від 20.09.2011 р. №47/523

Недбалі контрагенти — не звільняють від відповідальності

Практично кожен господарський договір містить положення про форс-мажорні обставини, настання яких може звільнити одну зі сторін від виконання господарських зобов’язань, ним передбачених.

Згідно з ч. 1 ст. 617 ЦК України особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за його порушення, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. При цьому під непереборною силою розуміється надзвичайна або невідворотна за даних умов подія (п. 1 ч. 1 ст. 263 ЦК України). 

Отже, підставою для звільнення від господарсько-правової відповідальності, на відміну від цивільно-правової, є обставина, яка характеризується одночасно як ознакою надзвичайності, так і ознакою невідворотності (п. 46 листа ВГСУ від 07.04.2008 р. №01-8/211).

Але постає запитання: чи охоплює термін «непереборна сила» дії людини, наприклад порушення зобов'язань контрагентами, відсутність на ринку потрібних товарів, відсутність у боржника необхідних коштів через відмову у кредитуванні тощо?

ВГСУ беззаперечно зазначає: недодержання своїх обов'язків контрагентом боржника не є дією непереборної сили, тобто надзвичайними і невідворотними обставинами, внаслідок яких боржника може бути звільнено від відповідальності за порушення грошового зобов'язання (див. також лист ВГСУ від 29.04.2013 р. №01-06/767/2013).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»