• Посилання скопійовано

За куріння у ресторані можуть оштрафувати й відвідувачів

Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу від 51 до 170 гривень

За куріння у ресторані можуть оштрафувати й відвідувачів

Лист Мін'юсту від 07.05.2013 р. №218-0-2-13/8.1 черговий раз піднімає питання  відповідальності за паління в заборонених місцях. 

Не новина, що куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів забороняється, зокрема у приміщеннях закладів ресторанного господарства. Але при цьому важливо зрозуміти, хто саме несе відповідальність за порушення зазначеної норми Закону та за яких підстав.

Наприклад, від власників та орендарів закладів ресторанів, кафе, барів вимагається

1) відвести спеціальні місця для куріння;

2) у спеціально відведених для куріння місцях розмістити наочну інформацію із графічного знаку та тексту: «Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров'ю!»;

3) у місцях та закладах, де куріння заборонено, розмістити наочну інформацію із графічного знака про заборону куріння та тексту: «Куріння заборонено!».

Відповідальність у вигляді значних штрафних санкцій (від 1 000 грн до 10 000 грн) можлива у разі:

― розміщення попільничок або куріння у приміщеннях закладів ресторанного господарства;

― невідведення спеціальних місць для куріння, необладнання їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, нерозміщення інформації (див. пункти 2, 3 вище).

Яким чином розділити відповідальність за вчинення наведених порушень? Кого штрафуватимуть ― власника (орендаря) закладу чи відвідувача?

Найімовірніше, притягнути до відповідальності власника чи орендаря за куріння у приміщенні ресторану, кафе, бару буде досить складно.

Крім того, за наявності відведеного місця для куріння та відповідної таблички про заборону куріння будь-який відвідувач додатково несе також адміністративну відповідальність.

Згідно з КУпАП куріння тютюнових виробів у заборонених місцях тягне за собою попередження або накладення штрафу від 3 до 10 н. м. д. г. (51 ― 170 грн) або 10 ― 20 н. м. д. г. (170 ― 340 грн) ― за повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню.

Увага! Щодо відповідальності власників (орендарів) закладів ресторанного господарства. Фінансова санкція застосовується лише за наявності сукупності порушень: необладнання спеціально відведених для куріння місць та нерозміщення наочної інформації. Застосування фінансової санкції окремо за кожне порушення не допускається (Ухвала Львівського апеляційного адміністративного суду від 31.01.2013 р. Справа №9104/81172/11).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»