• Посилання скопійовано

За відмову приймати до оплати картки підприємці можуть бути оштрафовані на 8,5 тис. грн

В разі, коли суб’єкт господарювання відмовив споживачу у можливості розрахуватись за товари чи послуги електронними засобами платежу, то до такого підприємця можуть бути застосовані штрафні санкції у розмірі 8,5 тис. грн

За відмову приймати до оплати картки підприємці можуть бути оштрафовані на 8,5 тис. грн

Уряд прийняв постанову, проект якої підготовлено Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, де передбачено, що в разі, коли суб’єкт господарювання відмовив споживачу у можливості розрахуватись за товари чи послуги електронними засобами платежу, то до такого підприємця можуть бути застосовані штрафні санкції у вигляді штрафу у розмірі 8,5 тис. грн. Про це повідомив на брифінгу журналістам директор департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Ігор Гарбарук.

Він зазначив, що з прийняттям зазначеної постанови споживачі можуть вимагати у всіх суб‘єктів господарювання, які згідно з законодавством повинні мати касові апарати, приймати до оплати електронні засоби платежу.

«Якщо підприємець згідно із законодавством має мати касовий апарат - він має встановити також POS-термінал для приймання платіжних карток», - підкреслив експерт Міністерства.

За словами Ігоря Гарбарука, для фіксації факту порушення права розрахуватися платіжною картою, споживач повинен зробити запис у Книзі скарг та пропозицій відповідного закладу торгівлі, після чого звернутися до найближчого територіального відділення Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів (Держспоживінспекція).

«В нас ніхто не відміняв «Книгу скарг та пропозицій», ви маєте її попросити у продавця, зробити там запис, який би був підтвердженням, а потім на основі цього запису написати заяву до Держспоживінспекції, яка потім буде мати підставу прийти до цього підприємця з позаплановою перевіркою», - зазначив він.

Разом з тим Ігор Гарбарук підкреслив, що мова в жодному разі не йде про посилення тиску на бізнес, мова йде лише про контроль за додержанням норм законодавства, зокрема, яке стосується захисту прав споживачів.

«Зміст роботи державних органів - не залякувати когось, а все робити так, щоб нашим споживачам було комфортно купувати ті товари і послуги, які їм надає роздрібна торгівля», - акцентував експерт Міністерства.

Також він звернув увагу, що прийняття даної постанови Уряду буде сприяти розвитку безготівкових розрахунків, що в свою чергу, знизить рівень тінізації у сфері торгівлі.

«Фактично, ми з вами йдемо по тому світовому, по тому європейському шляху, який нас веде до детінізації торгівлі. Тобто ми розуміємо, що чим більший відсоток здійснення саме безготівкових операцій, тим все ж таки рівень тіньової економіки нижчий», - наголосив Ігор Гарбарук.

За його інформацією, на сьогодні в Україні частка безготівкових розрахунків складає лише близько 18%.

«Йдучи шляхом скорочення готівкових розрахунків, ми йдемо до зваженого європейського ринку та до зниження рівня тінізації», - підкреслив експерт Міністерства.

Джерело: КМУ

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»