• Посилання скопійовано

Протокол про адмінправопорушення складається на особу, яка відповідає за бухоблік

Якщо штатним розписом підприємства не передбачено посади головного бухгалтера, то протокол про адмінправопорушення складається на особу, на яку покладено ведення бухобліку підприємства

Протокол про адмінправопорушення складається на особу, яка відповідає за бухоблік

Міндоходів у листі від 23.12.2013 р. №18025/6/99-99-15-01-05-15 відповіло на питання щодо того, чи належить бухгалтер (який не є головним бухгалтером підприємства) до посадових осіб підприємства під час вирішення питання про притягнення до адміністративної відповідальності та повідомило.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

За порушення норм чинного законодавства з питань оподаткування для посадових осіб передбачено адміністративну відповідальність згідно з КпАП. Крім того, складається протокол про адміністративне правопорушення як на посадову особу, яка здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів, так і на головного бухгалтера.

При цьому якщо штатним розписом підприємства не передбачено посади головного бухгалтера, то протокол про адміністративне правопорушення складається на особу, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства, складання і подання в установлені строки фінансової звітності.

Крім цього, податківці нагадали, що інформація про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, подається до органу доходів і зборів за місцезнаходженням такого об’єкта у вигляді повідомлення за формою № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття відповідного об’єкта.

Причому відомості про об’єкти оподаткування платника податків, зокрема, в графі «Тип об’єкта оподаткування» форми № 20-ОПП заповнюється відповідно до рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування. У разі ж відсутності типу об’єкта оподаткування у зазначеному довіднику платник податків визначає його самостійно.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»