• Посилання скопійовано

Законопроект про скасування штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних - уже в Раді

Сьогодні у ВРУ нарешті зареєстровано законопроект №6684 щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп'ютерних мереж платників податків

Законопроект про скасування штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних - уже в Раді

Нагадаємо, що ще 4 липня в Уряді повідомили про прийняття рішення, що дозволить врегулювати питання стягування з підприємств штрафів за несвоєчасне подання звітності через масштабну хакерську атаку на корпоративні та державні мережі, яка сталася  наприкінці червня. 

"Будемо вносити короткий закон, який дасть можливість уникнути цієї відповідальності усім тим, хто внаслідок хакерської атаки, яка пішла по Україні та усьому світу, не зміг вчасно подати звітність. Маємо захищати бізнес і допомагати йому», - зазначив Глава Уряду.

Цього ж дня на сайті Мінфіну був оприлюднений текст законопроекту  “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних”. Ним пропонувалося не застосовувати до платників податків штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних, що були видані з 01.06 до 15.06, і котрі будуть зареєстровані до 15.07.2017 р. 

10 липня  Голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна під час засідання Погоджувальної ради повідомила, що законопроект ще досі не зареєстрований у ВРУ.

"Ми очікували, що буде зареєстрований від Міністерства фінансів відповідний законопроект, але на сьогодні він не зареєстрований, тому прошу Уряд терміново зареєструйте, щоб ми завтра включили його у порядок денний і відразу розглянули" - Ніна Южаніна.

 

І ось нарешті сьогодні, 12 липня, у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №6684 "Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних унаслідок несанкціонованого втручання у роботу комп'ютерних мереж платників податків). 

Авторами його є Н. Южаніна, Т. Острікова, М. Курячий, Р. Горват, О. Кришин, О. Герега.

 

Законопроектом пропонується не застосовувати штрафні санкції за порушення граничних строків реєстрації податкових накладнихакцизних накладних та  розрахунків коригування до них, які були складені у період з 1 червня по 30 червня 2017 року, за умови реєстрації таких накладних не пізніше 31 липня 2017 року.

 

Податкові накладні, акцизні накладні та розрахунки коригування до них,  які були складені з 1 червня по 30 червня 2017 р. та зареєстровані у ЄРПН не пізніше 31 липня 2017 року  вважатимуться своєчасно зареєстрованими. 

Штрафні санкції, передбачені абзацом другим п. 126.1 ПКУ, не застосовуватимуться до узгоджених сум грошових зобов’язань, із граничним строком сплати 30 червня 2017 року.

Окрім того, тимчасово до 31 грудня 2017 року:

  •  у разі втрати та/або пошкодження інформації (у тому числі, інформації, яка  міститься у базах даних обліку платника податків) унаслідок несанкціонованого втручання  у роботу комп’ютерних мереж платника податків та за наявності документів, що  підтверджують зазначені події, платник податків  протягом 10 календарних днів з дня набрання чинності цим Законом  зобов'язаний  письмово повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ для подання податкової звітності; 
  • платник податків зобов'язаний відновити втрачену  та/або пошкоджену інформацію,  визначену попереднім пунктом;
  • у разі неможливості проведення перевірки платника податків терміни проведення таких перевірок переносяться контролюючим органом до дати відновлення  такої інформації, але не пізніше 31 грудня 2017 року.

У разі прийняття цього Закону він набере чинності з дня наступного за днем його опублікування.

***

Читайте також:

Як уникнути несправедливого штрафу за несвоєчасно зареєстровані ПН за наслідками кібератаки - думка Мінфіну 

Терміни реєстрації податкових накладних через кібератаку не переносяться: позиція ДФСУ

Відновлення комп'ютерних систем після вірусу Petya.A: поради кіберполіції 

ТПП рекомендує компаніям постраждалим від кібератаки, звернутися до кіберполіції 

Усі новини на тему>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»