• Посилання скопійовано

Терміни реєстрації податкових накладних через кібератаку не переносяться: позиція ДФСУ

Щоб уникнути штрафів для підтвердження форс-мажору податківці рекомендують звертатися в ТПП. Крім того, для реєстрації кримінального провадження можливо звернутися до кіберполіції

Терміни реєстрації податкових накладних через кібератаку не переносяться: позиція ДФСУ

ДФС у підкатегорії 101.27 ресурсу "ЗІР" зазначила, що чинна редакція ПКУ не передбачає звільнення платника від відповідальності у випадку виникнення ситуації неумисного порушення платниками податку граничних строків реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН з причин несанкціонованого втручання третіх осіб у роботу комп’ютерних мереж.

Разом з цим, ст. 101 ПКУ передбачає механізм списання безнадійного податкового боргу. Зокрема, підлягає списанню податковий борг платника податків (у т.ч. пеня та штрафні санкції), що виник внаслідок обставин непереборної сили (форс – мажорних обставин).

Згідно з п. 2.1 р. ІІ Порядку № 577 факт непереборної сили підтверджується, зокрема, Торгово-промисловою палатою України (її регіональними відділеннями) (далі – ТПП).

У випадках, передбачених пп. 4 п. 2.1 р. II Порядку, платник податків звертається до органу доходів і зборів за місцем обліку безнадійного податкового боргу та/або за місцем обліку такого платника з письмовою заявою, в якій зазначаються суми податків та зборів, що підлягають списанню. До заяви обов’язково додаються документи, зазначені в пп. 4 п. 2.1 розд. II Порядку, які підтверджують, що податковий борг вважається безнадійним.

Отже, з метою уникнення штрафів для підтвердження форс-мажору пропонуємо звертатися до ТПП, крім того, для реєстрації кримінального провадження важливо звернутись до Кіберполіції. Звернення з цього приводу від ТПП читайте тут>>

При цьому повідомляємо, податківці нагадують, що ДФС ініціювала розробку законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних», який було розроблено Міністерством фінансів України та винесено на розгляд Уряду. Більше тут>>

Крім того, альтернативною системою для формування та реєстрації податкових накладних в ЄРПН є «Електронний кабінет платника», сервіс розроблений та запроваджений ДФС.

Позицію Мінфіну з цього питання читайте тут>>

Читайте також аналітику від Дт-Кт: Несвоєчасна реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування - від А до Я 

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»