• Посилання скопійовано

Увага! Незабаром з'явиться порядок накладання штрафів за порушення ЗЕД-діяльності

ДФСУ розробила проект Порядку застосування контролюючими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства

Увага! Незабаром з'явиться порядок накладання штрафів за порушення ЗЕД-діяльності

ДФСУ розробила та оприлюднила проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку застосування контролюючими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства» (завантажити).

Цей Порядок визначає механізм застосування контролюючими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій, передбачених статтями 1415 Закону «Про валюту і валютні операції»Завантажити проект Порядку можна тут>>

Контролюючі органи здійснюватимуть валютний нагляд за юрособами (крім уповноважених установ) шляхом проведення документальних перевірок у порядку, визначеному ПКУ та нормативно-правовими актами, що регламентують проведення таких перевірок, та застосовуватимуть до них у разі виявлення порушень валютного законодавства заходи впливу, адекватні цим порушенням.

Днем виявлення порушення вимог валютного законодавства вважатиметься дата складання акта документальної перевірки юридичної особи (крім уповноважених установ).

 

Як і за що штрафуватимуть?

Контролюючі органи матимуть право застосовувати до юридичних осіб (крім уповноважених установ) захід впливу у вигляді штрафних санкцій за кожний вид порушення вимог валютного законодавства, а саме за порушення вимог: 

  • статті 5 Закону з питань порядку проведення розрахунків за валютними операціями на території України;
  • статті 6 Закону з питань порядку торгівлі валютними цінностями;
  • статті 7 Закону з питань порядку проведення транскордонного переказу валютних цінностей;
  • статті 8 Закону з питань порядку транскордонного переміщення валютних цінностей;
  • статті 12 Закону з питань порядку здійснення валютних операцій в умовах запроваджених заходів захисту (крім порушення встановлених граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів).

Контролюючі органи за допущення вищезазначених порушень будуть застосовувати до юросіб (крім уповноважених установ) штрафні санкції у розмірі 25% суми операції, проведеної з порушенням валютного законодавства, перерахованої у валюту України за офіційним курсом НБУ на день здійснення такої операції, за кожен випадок порушення (за повторні дії протягом року - у розмірі 50%  суми операції).  

Штрафні санкції не застосовуватимуться, якщо сума операції, проведеної з порушенням валютного законодавства, перерахованої у валюту України за офіційним курсом НБУ на день здійснення такої операції, буде меншою ніж розмір, що установлений для фінансових операцій, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу (наразі - 150 000 грн) та якщо проведення таких операцій не спричинило зменшення об’єкта оподаткування у періоді, в якому допущено порушення статей 5–8, 12 Закону.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»