• Посилання скопійовано

Первинних суб'єктів фінмоніторингу просять звільнити від нових штрафів через коронавірус

З такою пропозицією звернулася Аудиторська палата України до Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики та Мінфіну

Первинних суб'єктів фінмоніторингу просять звільнити від нових штрафів через коронавірус

Нагадуємо, що 28 квітня 2020 року набере чинності Закон №361-IX "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення". Про це ми розповідали тут.

Статтею 6 Закону №361-IX до спеціально визначених суб'єктів первинного фінансового моніторингу віднесено, зокрема:

  • суб'єктів аудиторської діяльності;
  • бухгалтерів, суб'єктів господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку;
  • суб'єктів господарювання, що здійснюють консультування з питань оподаткування.

Також з цього часу розмір штрафу за порушення суб'єктом первинного фінансового моніторингу законодавства із фінансового моніторингу визначатиметься виходячи із розміру штрафу за відповідне порушення, встановленого законом на дату його вчинення.

Враховуючи наведене, Аудиторська палата України листом від 10.04.2020 р. №01-01-21/252 звернулася з пропозиціями до Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики та Мінфіну.

Вона просить викласти у новій редакції пункт 3 розділу X Закону №361-IX. А саме, визначати розмір штрафу за порушення суб'єктом первинного фінансового моніторингу законодавства із фінансового моніторингу на період дії карантину виходячи з розміру штрафу за відповідне порушення, що був встановлений Законом №1702. А розміри штрафів, що можуть бути застосовані до суб'єкта первинного фінансового моніторингу, визначені част. 5 ст. 32 Закону №361, застосовувати через 30 днів з дня відміни карантину.

Також пропонується пункт 4 розділу X Закону №361-IX доповнити абзацом такого змісту: "Під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на запобігання поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені цим пунктом, продовжуються на строк дії такого карантину".

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»