• Посилання скопійовано

Порядок застосування штрафів за порушення у сфері ЗЕД: версія №3 від податківців

ДПСУ оприлюднила проект Порядку застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства

Порядок застосування штрафів за порушення у сфері ЗЕД: версія №3 від податківців

18 червня 2020 року ДПСУ оприлюднила на своєму вебсайті проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства» (завантажити).

Проект Порядку можна переглянути за посиланням>>

Цей документ визначає порядок застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства, а також встановлює розмір штрафних санкцій.

 

Для чого затверджують цей Порядок?

Нагадаємо, що відповідно до частини першої ст. 14 Закону № 2473-VІІ до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства (крім порушення строків за операціями з експорту та імпорту товарів, відповідальність за яке встановлюється згідно зі статтею 13 Закону) можуть бути застосовані заходи впливу у вигляді штрафних санкцій.

ДФС має право адекватно вчиненому порушенню застосувати до юридичних осіб (крім уповноважених установ) захід впливу у вигляді штрафних санкцій у розмірі до 100 відсотків суми операції, проведеної з порушенням валютного законодавства.

Порядок застосування заходів впливу, у тому числі розмір штрафних санкцій, до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства мав встановити Кабмін.

Податківці вже двічі оприлюднювали проект цього Порядку (про це ми писали, зокрема, тут). І ось тепер маємо третю версію, уже з врахуванням з змін, внесених Законом №440-IX.

 

Які штрафи передбачені проектом Порядку?

Передбачено, що податкові органи  застосовуватимуть до юросіб (крім уповноважених установ) такі заходи впливу у вигляді штрафних санкцій за кожний вид порушення вимог валютного законодавства:

1) порушення вимог статті 5 Закону та/або нормативно-правових актів НБУ з питань порядку проведення розрахунків за валютними операціями, а саме:

  • здійснення розрахунків на території України в іноземній валюті, крім розрахунків за операціями, визначеними у частині другій статті 5 Закону;
  • здійснення розрахунків між резидентами і нерезидентами за поточними торговельними операціями та операціями, пов’язаними з рухом капіталу, без участі уповноважених установ;
  • здійснення розрахунків за зовнішньоекономічним договором з експорту/імпорту товарів за допомогою електронного платіжного засобу, якщо сума операції за одним таким договором в один операційний день перевищує розмір, установлений для фінансових операцій, що підлягали обов’язковому фінансовому моніторингу, або є пороговими згідно із Законом  «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення»;

2) порушення вимог статті 7 Закону та/або нормативно-правових актів НБУ з питань порядку проведення переказу валютних цінностей, а саме здійснення транскордонного переказу валютних цінностей без участі уповноважених установ.

Податкові органи за допущення таких порушень застосовуватимуть до юросіб (крім уповноважених установ) штрафні санкції у розмірі 25% суми операції, проведеної з порушенням валютного законодавства, перерахованої у валюту України за офіційним курсом НБУ на день здійснення такої операції, за кожен випадок порушення, встановленого перевіркою. При повторному порушенні вимог валютного законодавства протягом року розмір штрафної санкції збільшується до 50%.

 

Порядок застосування заходів впливу за порушення вимог валютного законодавства

Податкові органи будуть застосовувати заходи впливу у вигляді штрафних санкцій протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через три роки з дня його вчинення. Днем виявлення порушення вимог валютного законодавства вважатиметься дата складання акта документальної перевірки юридичної особи (крім уповноважених установ).

Заходи впливу застосовуватимуться за порушення юридичною особою (крім уповноважених установ) вимог валютного законодавства на підставі результатів проведених цими органами документальних перевірок.

Податкове повідомлення-рішення про застосування заходів впливу прийматиметься податковими органами за результатами документальних та фактичних перевірок. Таке ППР може бути оскаржене в адміністративному або судовому порядку.

Суми стягнених штрафних санкцій спрямовуватимуться до державного бюджету.

 

Коли набере чинності Порядок?

Згідно з проектом, ця постанова набере чинності з дня, наступного за днем її опублікування. А поки що зауваження та пропозиції до змісту проєкту постанови можна надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього повідомлення за адресою: Державна податкова служба України: 04053, м. Київ-53, Львівська площа, 8, e-mail: irobak@tax.gov.ua.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»