• Посилання скопійовано

В Україні пропонують ввести штрафи за цькування на роботі: новий законопроєкт

У ВРУ зареєстровано законопроєкт №4306 про адміністративні правопорушення щодо протидії мобінгу. Зокрема, за такі порушення передбачено штраф від 100 до 150 н.м.д.г. (1700 - 2550 грн) або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин

В Україні пропонують ввести штрафи за цькування на роботі: новий законопроєкт

2 листопада 2020 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №4306 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії мобінгу". Його авторами є Ю. Гришина, С. Гривко, Г. Третьякова та ще два десятки нардепів.

Згідно зі законопроєктом, мобінгом є діяння учасників трудових відносин, які полягають у психологічному, фізичному, економічному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно працівника підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами або особами, які працюють за трудовим договором з фізичними особами стосовно інших учасників трудових відносин з метою приниження їх людської гідності за певними ознаками, створення стосовно них напруженої, ворожої, образливої атмосфери та/або примушування учасника трудових відносин до зміни місця роботи.

За таке порушення передбачено штраф від 100 до 150 н.м.д.г. (1700 - 2550 грн) або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин. За порушення, вчинене групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, - штраф від 200 до 300 н.м.д.г. (3400 - 5100 грн) або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин. Ті самі дії, що спричинили заподіяння шкоди психічному здоров’ю учаснику трудових відносин, призведуть до штрафу від 200 до 300 н.м.д.г. або громадських робіт на строк від сорока до шістдесяти годин.

Типовими ознаками мобінгу (цькування) є:

  • систематичність (повторюваність) діяння;
  • наявність сторін - кривдник, потерпілий (жертва мобінгу), спостерігачі (за наявності);
  • дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого, примушування до зміни місця роботи";

Економічний тиск – нерівна оплата за працю рівної цінності, нерівномірний розподіл навантаження і задач між працівниками, що виконують однакову роботу, позбавлення працівника роботи без його звільнення, нерівність можливостей для кар’єрного росту, безпідставний недопуск працівника на робоче місце, безпідставне позбавлення частини виплат (премій, бонусів тощо). 

Психологічний тиск – створення ворожої, образливої атмосфери, погрози, висміювання, наклепи. Може проявлятись, зокрема у використанні зневажливих зауважень та епітетів, словесній чи невербальній поведінці загрозливого, залякуючого або принизливого характеру, саботажі чи підриві робочої діяльності працівника.

Створення нестерпного робочого середовища – ізоляція працівника від трудового колективу, включаючи зміну місцезнаходження робочого місця, не запрошення на зустрічі і наради, в яких працівник зазвичай має брати участь, перенесення робочого місця в непристосовані для цього виду роботи місця, застосування інших формально нейтральних процедур для виведення працівника з психологічної рівноваги, негативного виокремлення працівник з колективу, утруднення виконання ним своєї трудової функції. Результатом створення нестерпного робочого середовища може бути припинення роботи, зниження кваліфікації, позбавлення перспектив кар’єрного зростання, відсутність або зменшення заохочення, зменшення винагороди за працю.

Цькування – приниження гідності працівника, умисні штовхання, пирхання, стусани, удари, нанесення побоїв, тілесних ушкоджень.

У КЗпП пропонується прописати, що роботодавець зобов’язаний здійснювати профілактику ризиків та напруги на робочому місці, провадити інформаційні, навчальні та організаційні  заходи щодо упередженого ставлення у сфері праці (мобінг).

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»