• Посилання скопійовано

Розмір штрафу за неподання звіту про контрольовані операції: нагадування від ДПС

За наявності у платника податків можливості виконувати обов’язки щодо подання звітності і документів, передбачених ст. 39 ПКУ, до нього застосовуються штрафні санкції, визначені пунктами 120.3 та 120.6 ПКУ, починаючи з 27.05.2022

Розмір штрафу за неподання звіту про контрольовані операції: нагадування від ДПС

ДПС у Вінницькій області повідомляє, що обов’язок платників податків щодо складання та подання звітності для податкового контролю за трансфертним ціноутворенням (далі – ТЦ) передбачено нормами п. 39.4 ПКУ.

Так, пп. 39.4.2 ПКУ передбачено, що звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 1 жовтня, що настає за звітним. 

Враховуючи, що у 2023 році останній день строку подання звіту про контрольовані операції за 2022 рік та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній за 2022 рік – 30.09.2023 припадає на вихідний день, останнім днем строку вважається – 02 жовтня 2023 року. 

Слід зазначити, що першим звітним періодом для подання повідомлення про участь у міжнародній групі компаній був 2020 звітний рік, а починаючи з 2022 звітного року цей вид звітності повинні подавати лише платники податків – учасники міжнародної групи компаній, які здійснювали контрольовані операції (п. 53 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ в редакції Закону України від 20.03.2023 №2970-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих, актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки»). 

Відповідальність платників податків за неподання або несвоєчасне подання звіту про контрольовані операції та/або повідомлення про участь у міжнародній групі компаній передбачено п. 120.3 та 120.6 ПКУ, зокрема:

– неподання платником податків звіту про контрольовані операції та/або повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (п. 120.3 ПКУ) тягне за собою накладення штрафу (штрафів) у розмірі:

300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, – у разі неподання звіту про контрольовані операції;

50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, – у разі неподання повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

У подальшому, якщо платник податків не подасть звіт та/або повідомлення після закінчення 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати штрафу (штрафів), це тягне за собою накладення штрафу в розмірі 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен календарний день неподання звіту та/або повідомлення, але не більше 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.

– несвоєчасне подання платником податків звіту про контрольовані операції та/або повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (п. 120.6 ПКУ) тягне за собою накладення штрафу (штрафів) у розмірі:

одного розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожний календарний день несвоєчасного подання звіту про контрольовані операції, але не більше 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року;

одного розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожний календарний день несвоєчасного подання повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, але не більше 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Слід зазначити, що Законом України від 12.05.2022 №2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час воєнного, надзвичайного стану», який набув чинності з 27.05 2022 року, внесено зміни до пп. 69.2 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ. Зокрема, що у разі виявлення порушень законодавства за результатами проведення перевірок до платників податків застосовується відповідальність згідно з Кодексом, законами, контроль за виконанням яких покладено на контролюючі органи, з урахуванням обставин, передбачених пп. 112.8.9 ПКУ (вчинення діяння (дії або бездіяльності) внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору)), що звільняють від фінансової відповідальності. При цьому вимоги законодавства щодо мораторію (зупинення) застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) на період дії воєнного, надзвичайного стану та/або на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), не застосовуються.

Підпунктом 69.9 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ визначено, що для платників податків та контролюючих органів зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, крім, зокрема, дотримання строків реєстрації податкових накладних, розрахунків коригування до них в Єдиному реєстрі податкових накладних, подання звітност та/або документів (повідомлень), у тому числі передбачених ст. 39 та 39-2, п. 46.2 ПКУ, сплати податків та зборів платниками податків.

Поряд з цим пп. 69.1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні, положення» ПКУ передбачені окремі особливості щодо платників податків, у яких відсутня можливість своєчасно виконати свій обов’язок щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності тощо.

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених пп. 69.1 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, та переліків документів на підтвердження затверджено наказом Мінфіну від 29.07.2022 №225, який набув чинності 06.09.2022 року.

Таким чином, за наявності у платника податків можливості виконувати свої  обов’язки щодо дотримання термінів подання звітності та/або документів (повідомлень), у тому числі визначених ст. 39 ПКУ, – до нього застосовуються штрафні санкції, визначені п. 120.3 та 120.6 ПКУ починаючи з 27.05.2022.

***

Читайте також: 

Джерело: ДПС у Вінницькій області

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»