• Посилання скопійовано

Як зазначати одиницю виміру у первинному документі після 10 серпня: роз’яснення від Мінфіну

З 10 серпня 2021 року, згідно з оновленим Положенням № 88, у первинному документі реквізит «одиниця виміру господарської операції» слід вказувати у грошовому та, за можливості, у натуральному вимірниках. Що означає ця норма – роз’яснює сам Мінфін!

Як зазначати  одиницю виміру у первинному документі  після 10 серпня: роз’яснення від Мінфіну

Коментар до листа Мінфіну від 06.10.2021 р. №41010-07-10/30597

Нагадаємо, що Мінфін наказом від 09.07.2021 р. № 385 затвердив зміни до Положення про первинні документи та деяких НП(С)БО. Його норми почали діяти з 10 серпня 2021 року.

Зокрема, цим наказом було внесено зміни щодо реквізиту "одиниця виміру господарської операції" первинних документів (див. абз. 1 п. 2.4 Положення № 88). Уточнено, що цей реквізит вказують у грошовому та, за можливості, у натуральному вимірниках.

Зміна досить цікава. На перший погляд, не змінюється нічого. Проте насправді, якщо читати уважно і буквально, це не так:

  • до змін натуральний і вартісний вимірники мали рівні права і зазначати їх у подвійному вигляді (і в грошових одиницях, і в натуральних) було не обов’язково;
  • після змін вартісний (грошовий) вимірник набуває пріоритет. А натуральний вимірник стає необов’язковим і зазначається за можливості. Проте, якщо така можливість є, то зазначати треба обидва (через «та», а не «та/або»). Принаймні, в Положенні № 88 не зазначено, що натуральний вимірник зазначається в первинці за бажання особи, яка його складає!  

Тому ми чекали на роз’яснення Мінфіну щодо того, як  же ж правильно формувати первинні документи в світлі таких змін. Бо не хотілося б через таку дрібницю раптом з’ясувати при перевірці, що податківці деякі документи не визнають.

І ось наразі з’явився лист Мінфіну від 06.10.2021 р. №41010-07-10/30597.

 

Що сказав Мінфін?

Фахівці Мінфіну підкреслили, що одним із принципів бухгалтерського обліку та фінансової звітності є принцип єдиного грошового вимірника, за яким вимірювання та узагальнення всіх господарських операцій підприємства у його фінансовій звітності здійснюються в єдиній грошовій одиниці.

Нагадали й про норму статті 99 Конституції України, за якою грошовою одиницею України є гривня.

На підставі цього і враховуючи нові норми Положення № 88, фахівці Мінфіну дійшли висновків:

  1. первинні документи, які є підставою для відображення в бухгалтерському обліку й узагальнення у фінансовій звітності господарських операцій, повинні містити обов'язкові реквізити, визначені Законом та Положенням №88. Тобто, первинка повинна мати грошовий вимірник господарської операції – тут без варіантів!
  2. одиниця виміру господарської операції зазначається в первинному документі у натуральних вимірниках за можливості, в залежності від властивостей, характеру/способу зберігання і витрачання/використання активів. Тобто, натуральний вимірник не є обов’язковим і зазначити його в первинці чи ні вирішує той, хто складає документ. Але..
  3. відповідно до Закону № 996 питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів, який здійснює керівництво підприємством та несе відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах. Отже, і вирішувати, зазначати натуральний вимірник чи ні, має не працівник, який складає первинку, а керівник підприємства. На практиці, як ми розуміємо, рішення про це можна оформити окремим наказом, або ж і обліковою політикою підприємства.

Отже, Мінфін вважає, що обов’язково має бути зазначено вартісний показник, а натуральний - за можливості, в залежності від властивостей, характеру/способу зберігання і витрачання/використання активів.  

Тобто, дві одиниці виміру зазначити в первинці одночасно можна. Але доцільність цього вивчає керівник підприємства, і відповідне рішення варто прописати в наказі про облікову політику.

Але як це виглядатиме в первинному документі? Прикладів Мінфін, на жаль, не наводить. Спробуємо розібратися самі.

Приклад 1. Якщо постачається 2 тони товару за ціною 1000 грн за тону, то в накладній раніше мало бути зазначено:

Найменування: Товар (це умовна назва, а фактична наводиться за номенклатурою договору).

Одиниця виміру: Тонна

Кількість: 2

Ціна за одиницю, грн: 1000,00

Усього (тобто, обсяг операції), грн: 2000,00.

Тобто, ми бачимо  в документі зазначення двох одиниць виміру: грошовий (грн.) і натуральний (тонна).

Підсумок (загальний обсяг операції) наводиться лише у грошовому вимірнику. Цього для бухгалтерського обліку завжди було достатньо. Проте чи треба зараз наводити дві одиниці виміру? Якщо виходити з роз’яснення Мінфіну, грошовий вимірник є обов’язковим. Щоб виконати це треба правити саму форму накладної: додавати нові рядки. Наприклад, ось так:

Найменування: Товар (це умовна назва, а фактична наводиться за номенклатурою договору).

Одиниця виміру: Гривня/Тонна

Кількість:  1/2

Ціна за одиницю, грн: 2000,00/1000,00

Усього (тобто, обсяг операції), грн: 2000,00.

Якщо підприємству це буде потрібно, в цьому документі можна підсумувати і обсяг операції у натуральному вимірнику. Але, оскільки, як правило, в таких накладних йдеться про різні товари, які подекуди мають і різні натуральні одиниці виміру, то питання доцільності такого обліку вирішує саме підприємство (його керівник). Так чи інакше, щодо цього товару в накладній ми бачимо і грошові, і натуральні показники для обліку.

Приклад 2. У випадку, коли йдеться про послуги, як роз’яснювалося раніше, підприємство самостійно вирішує, яку одиницю виміру застосовувати. Головне при цьому, щоб ця одиниця виміру зазначалася по всьому ланцюгу оформлення господарської операції: договір – рахунок – акт тощо.

Наприклад, в акті могло бути зазначено:

Найменування: Послуга (це умовна назва, а фактична наводиться за номенклатурою договору).

Одиниця виміру: Раніше ми зазначали Послуга, Штука, Гривня тощо. 

Кількість: Якщо ми зазначали натуральний вимірник, то і кількість зазначали натуральну (2 послуги, 2 штуки, 2 кв.м тощо). Якщо ж ми зазначали грошовий вимірник, то кількість зазначали 1.

Ціна за одиницю, грн: Ціну ми зазначали теж у залежності від вимірника. Якщо ціна була встановлена окремо за 1 послугу (або штуку послуги), то ми зазначали 1000,00. Якщо ж послуга не мала кількісного вимірника, ми в ціні зазначали усю її вартість 2000,00.  

Усього (тобто, обсяг операції), грн: 2000,00.

Тепер грошовий вимірник має пріоритет. Чи достатньо при цьому ціни і загального підсумку в гривні? Для того, щоб зробити бухгалтерські проведення – так, інформації достатньо. А ось для визнання акту первинним документом?  

Наразі бачимо, що одиниця виміру «гривня» для актів на послуги отримала пріоритет. Натуральний вимірник можна теж зазначати поруч, проте при цьому треба враховувати різницю у відображення господарської операції при цьому.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»