• Посилання скопійовано

Тлумачення МСФЗ Мінфін не здійснює – позиція міністерства

У юросіб, які складають фінзвітність за МСФЗ, час від часу виникають питання, як розуміти ту чи іншу їхню норму. Але Мінфін відмовляється відповідати на такі питання. І спрямовує всіх охочих до спеціального Комітету, що має цим займатися

Тлумачення МСФЗ Мінфін не здійснює – позиція міністерства

У листі від 24.09.2018 р. №35210-06-5/24914 Мінфін нагадує, що одним зі шляхів складання фінзвітності є складання її за МСФЗ. Для когось, згідно із Законом №996, це є обов’язковим (ми про це писали тут).  А хтось обирає цей шлях добровільно.  

Та різниці немає, адже МФСЗ, які застосовують і ті, й інші, однакові. Відповідно до ст. 1 Закону №996, МСФЗ – це прийняті Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку документи, якими визначено порядок складання фінансової звітності. Згідно зі ст. 12-1 Закону для складання фінансової звітності застосовуються МСФЗ, які викладені державною мовою та офіційно оприлюднені на веб-сторінці центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері бухгалтерського обліку.

А тим, хто цікавиться, як розуміти ту чи іншу норму перекладених МСФЗ, Мінфін нагадує, що не є їх автором. А отже, не може дати належну відповідь. З огляду на те, що МСФЗ приймаються Радою з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку (Лондон, Велика Британія), їх тлумачення Мінфіном не здійснюється.

До кого ж тоді звертатися? Мінфін пропонує звертатися до спеціального Комітету. Зауважимо, що це не вперше (наприклад, аналогічна порада містилась у листі  Мінфіну від 12.12.2012 р. №31-08410-07-29/29667).

Відповідно до п. 42 Конституції Фонду міжнародних стандартів фінансової звітності функція з тлумачення застосування МСФЗ покладена на Комітет з тлумачень міжнародних стандартів фінансової звітності (далі - Комітет).

Згідно з п. 5.14 - 5.22 довідника з належних правових процедур Ради з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та Комітету, будь-яка окрема особа або організація може за встановленою формою подати пропозиції щодо можливих питань порядку денного на розгляд Комітету. 

Така пропозиція має охоплювати опис питання, стислий опис поточних бухгалтерських практик із визначенням основних альтернатив та підстави для вирішення питання Комітетом.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Міжнародні стандарти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Міжнародні стандарти»