• Посилання скопійовано

Незабаром ТТН можна буде складати в електронному вигляді. Проект від Мінінфраструктури

Мінінфраструктури оприлюднило проект змін до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні

Незабаром ТТН можна буде складати в електронному вигляді. Проект від Мінінфраструктури

Мінінфраструктури оприлюднило проект свого наказу «Про затвердження Змін до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні» (завантажити).

Розроблено його з метою спрощення процедури підготовки документів, необхідних для організації процесу перевезень та які підтверджують факт виконання вантажного перевезення на договірних умовах, під час здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні, у разі оформлення електронної товарно-транспортної накладної.

 

Що пропонується?

По-перше, надати нове визначення терміну "товарно-транспортна накладна"

За проектом, це первинний обліковий документ, єдиний для всіх учасників транспортного процесу, що призначений для  обліку  товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи,  є одним із документів, що може використовуватися для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, що може бути складений у паперовій та/або електронній формі повинен містити обов’язкові реквізити, передбачені цими Правилами.

 

По-друге, викласти в новій редакції форму ТТН

Проектом наказу пропонується викласти в новій редакції Додаток 7 до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні (тобто форму товарно-транспортної накладної).

Завантажити нову форму ТТН можна тут>>

 

По-другепередбачити оформлення ТТН, а також інших супровідних документів, у вигляді електронного документа.

Як зазначено у проекті наказу, протягом трьох днів з моменту укладення договору про перевезення вантажу Перевізник повинен надати Замовнику (вантажовідправнику) бланки товарно-транспортних накладних у паперовій або електронній формі.

Вантаження і розвантаження вважатимуться закінченими лише після надання водієві належним чином оформлених ТТН, оформлених у паперовій та/або електронній формі на навантажений або вивантажений вантаж.

Зокрема, Е–ТТН має бути підписана за допомогою електронного цифрового підпису  відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача, водія та/або експедитора.

Створення, відправлення, передавання, одержання, зберігання, оброблення, використання, знищення е–ТТН, а також їх копій здійснюється відповідно до Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Сторони можуть внести у товарно-транспортну накладну будь-яку іншу інформацію, яку вони вважають необхідною.

Залежно від виду вантажу та його специфічних властивостей до основних документів додаються інші (ветеринарні, санітарні та якісні – сертифікати, свідоцтва, довідки, паспорти, інші супровідні документи), що визначається правилами перевезень зазначених вантажів у паперовому та/або електронному вигляді.

У разі оформлення е–ТТН супровідні документи також додаються в електронному вигляді з накладанням ЕЦП. У разі оформлення товарно-транспортної накладної у паперовій формі супровідні документи подаються в паперовій формі за підписом відповідальних осіб.

Оформлення перевезень вантажів ТТН здійснюється незалежно від умов оплати за роботу автомобіля.

Товарно-транспортна накладна видається Замовником (вантажовідправником) у кількості не менше трьох екземплярів. У разі користування послугами експедитора за договором транспортного експедитування ТТН на перевезення вантажів автомобільним транспортом видається у кількості не менше чотирьох екземплярів. Замовник (вантажовідправник) підписує усі екземпляри товарно-транспортної накладної.

У випадку використання е–ТТН Замовник (вантажовідправник) повинен одночасно надіслати е–ТТН відповідальним особам вантажовідправника, вантажоодержувача, експедитора та водію протягом розумного строку після опломбування вантажу.

При цьому Замовник (вантажовідправник) повинен забезпечити безперешкодний доступ до інформації, що міститься в е–ТТН шляхом придатним для прийняття його змісту людиною без застосуванням електронних засобів.

 

Коли наберуть чинності зміни?

Згідно з текстом проекту, цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»