• Посилання скопійовано

Мін’юст отримав право штрафувати за відсутність в ЄДР інформації про бенефіціарів

Уряд змінив Порядок здійснення Міністерством юстиції контролю за діяльністю у сфері державної реєстрації. Зокрема, йому надана можливість надсилати вимогу юрособам щодо сплати адмінштрафу за неподання інформації про бенефіціарів

Мін’юст отримав право штрафувати за відсутність в ЄДР інформації про бенефіціарів

Уряд постановою від 20.01.2021 р. №34 вніс зміни до Порядку здійснення Міністерством юстиції контролю за діяльністю у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. Вони почали діяти з 22 січня.

У Порядку з’явився новий пункт 5-1. Ним встановлено дії Мін’юсту у разі виявлення під час контролю за діяльністю у сфері держреєстрації фактів неподання юрособою держреєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи.

Зокрема, Мін'юст рекомендованим листом інформує про це керівника відповідної юрособи або особу, уповноважену діяти від імені такої юрособи (виконавчого органу).

У такому листі буде вимога звернутись такій особі у місячний строк до Мін'юсту для складення протоколу про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 6 ст. 166-11 КУпАП.

Нагадаємо, що за цією нормою КУпАП неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юрособи  тягне за собою накладення штрафу на керівника юрособи або особу, уповноважену діяти від імені юрособи (виконавчого органу), від 17 000 грн до 51 000 грн

 

Штрафи є, а чи є порушення?

Наразі Мін’юст ще не має права застосовувати ці види штрафів та надсилати вимоги що відсутності інформації про бенефіціарів в ЄДР.

Оскільки така інформація має подаватися до ЄДР тільки разом з формою структури власності, яку ще й досі не затвердили.

Протягом трьох місяців з дня набрання чинності про затвердження форми та змісту структури власності всі юрособи мають подати/уточнити/оновити інформацію про кінцевих бенефіціарних власників. Коли ж це буде?

Ще 27 липня 2020 року Мінфін повідомив, що відбулась робоча нарада з питань затвердження форми та змісту структури власності юридичних осіб. Але станом на 26 січня 2021 року так й не з’явився ні проект, ні наказ Мінфіну.

Після його появи наказ має пройти всі стадії реєстрації та офіційного опублікування. І тільки після цього він набере чинності та дасть старт компанії з оновлення інформації про власників в ЄДР (реєстрації кінцевих бенефіціарів та подання структури власності).

 

Тобто станом на 26 січня у юросіб ще не виникло обов'язку подавати відомості до ЄДР. Й відповідно не має права у Мін’юста штрафувати юросіб за неподання такої інформації. Про це ми писали тут.

 

Інші зміни – як перевірятимуть держреєстраторів

Постановою №34 також встановлено, що контроль за діяльністю у сфері держреєстрації здійснюється також шляхом:

  • спецперевірки діяльності держреєстратора в реєстрах щодо осіб, які до призначення на посаду держреєстратора або на іншу посаду, що передбачає виконання функцій держреєстратора (далі – посада державного реєстратора), перебували на посаді держреєстратора в іншого суб'єкта держреєстрації;
  • тестування на знання законодавства у сфері держреєстрації осіб, які мають намір виконувати функції держреєстратора та не перебували на посаді держреєстратора у певного суб'єкта держреєстрації.  

Постановою №34 прописана й сама процедура спецперевірки держреєстраторів.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»