• Посилання скопійовано

Чи потрібно отримувати нову чекову книжку в зв’язку із запровадженням IBAN?

НБУ розповів, що суб’єкти господарювання зможуть продовжувати використовувати чекові книжки, видані до запровадження стандарту IBAN. Але як в такому випадку бути з реквізитом «N рахунку», у якому вже зазначений старий формат номера рахунку?

Чи потрібно отримувати нову чекову книжку в зв’язку із запровадженням IBAN?

НБУ у листі від 09.09.2019 р. №50-0006/46321 зазначив, що використання грошової чекової книжки, яка була заповнена банком за діючими на той час реквізитами «N рахунку» клієнта, допускається до повного її використання.

При цьому, оскільки реквізит «N рахунку» клієнта за стандартами IBAN має 29 знаків НБУ зазначає про можливість заповнення такого реквізиту в кілька рядків, враховуючи, що форма грошового чека має певні обмеження в розмірах, оскільки бланки виготовляються лише друкарським способом.

І хоча п. 116 розд. VI Інструкції №103 банкам заборонено вносити виправлення в касові документи, зокрема, номери рахунків, однак в даному випадку таке виправлення допускається, оскільки пов’язане із виконанням нормативно-правових актів Національного банку України.

 

Тобто НБУ пропонує  поруч із вже зазначеним в чековій книжці номером рахунку наводити новий його номер – у форматі IBAN. При цьому дозволяється, як виняток, заповнювати цей реквізит в кілька рядків – для зазначення діючого номера рахунку.

 

І хоч це виправлення (а його робити в чековій книжці не можна), НБУ не проти і дозволяє після  того, як банк зазначить нову інформацію, користуватися старою чековою книжкою і далі. Звісно, що у нових чекових книжках зазначатиметься вже номер рахунку за стандартами IBAN. 

Водночас НБУ нагадує, що відповідно до вимог п. 139 розділу VI Інструкції №103 банк (філія, відділення) у разі використання електронного документообігу на договірних умовах з клієнтом може видавати з операційної каси готівку національної валюти за заявою на видачу готівки з поточного рахунку юридичної особи (або відокремленого підрозділу), а також фізичної особи – підприємця.

Тобто альтернативно замість використання грошового чека підприємство (або ФОП) може використовувати заяви на видачу готівки (з бланком такої заяви можна ознайомитись у Додатку 11 до Постанови НБУ від 25.09.2018 р. №103).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»