• Посилання скопійовано

Індексація не буде враховуватися до розміру мінімальної зарплати: законопроєкт

На сайті Профспілок з'явився текст законопроєкту зі змінами до КЗпП та Закону про оплату праці для вдосконалення визначення розміру мінімальної заробітної плати

Індексація не буде враховуватися до розміру мінімальної зарплати: законопроєкт

Індексація та врахування до мінзарплати

Нагадаємо, що наразі за роз'ясненнями Держпраці та Мінсоцполітики наголошується, що частиною другою статті 3-1 Закону "Про оплату праці" визначений вичерпний перелік виплат, які не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру.

Це доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Всі інші складові заробітної плати, які не перелічені в частині другій статті 3-1 вищевказаного Закону, у тому числі сума індексації, мають враховуватись до розміру мінімальної заробітної плати.



Що пропонує Мінекономіки

На сайті Профспілок з'явився текст законопроєкту від Мінекономіки щодо змін КЗпП та Закону про оплату праці для вдосконалення визначення розміру мінімальної заробітної плати та приведення його у відповідність до Конвенції МОП №131. З текстом законопроекту можна познайомитися тут.

За пояснювальною запискою проектом Закону передбачається врегулювання питання щодо складових заробітної плати, які не враховуються для визначення її мінімального розміру.

Зокрема, в ст. 3-1 Закону про оплату праці з'являться нові складові, які не враховуються це: доплати за роботи працівникам, зайнятих на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, в несприятливих умовах та умовах підвищеного ризику для життя і здоров'я у відповідності до статті 100 КЗпП та суми індексації.

Тобто у разі прийняття законопроекту вже буде не потрібно враховувати індексацію до складових гарантії оплати праці не менше мінзарплати.

 

Зміни щодо оплати праці на окремих видах робіт

Законопроектом також передбачається викласти у новій редакції ст. 100 КЗпП. Зокрема, з норм ст. 100 КЗпП буде виключено згадку про працівників на роботах з особливими природними географічними і геологічними умовами.

Також передбачається додати в цю норму, що оплату праці працівників, зайнятих на роботах із шкідливими, особливо шкідливими та небезпечними умовами праці, здійснюється в підвищеному розмірі. Але він визнається з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством та положень генеральної, галузевої і територіальної угод, колективного договору, за результатами атестації робочих місць за умовами праці. Окремо буде прописані правила оплати праці працівників, які виконують роботу з високим рівнем нервово-емоційного та інтелектуального навантаження.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2022 року.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»