• Посилання скопійовано

Працівник звільняється: як правильно видати трудову книжку?

При звільненні трудова книжка видається працівнику під розпис у «Книзі обліку руху трудових книжок та вкладишів до них»

Працівник звільняється: як правильно видати трудову книжку?
Держпраці у Луганській області нагадує, що питання пов’язані з порядком ведення трудових книжок, їх зберіганням, виготовленням, постачанням і обліком, регулюються КЗпПпостановою КМУ № 301, Інструкцією №58.
 
Відповідно до п. 4.1 Інструкції №58 власник або уповноважений ним орган зобов'язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення.
 
Згідно із п. 4.2 Інструкції №58, якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то роботодавець у цей день надсилає працівникові поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки.
 
Документація з обліку трудових книжок на підприємстві ведеться в «Книзі обліку руху трудових книжок та вкладишів до них», форма якої затверджена наказом Мінстатистики №180. Книга ведеться співробітником, що займається кадровими питаннями в організації. В ній реєструються всі трудові книжки, що прийняті від співробітників при працевлаштуванні, а також трудові книжки та вкладиші до них, що видані вперше.
 
При звільненні трудова книжка видається працівнику під розпис у «Книзі обліку руху трудових книжок та вкладишів до них».
 
Статтею 47 КЗпП визначено, що власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП.
Відповідно до ст. 235 КЗпП у разі затримки видачі трудової книжки з вини власника або уповноваженого ним органу працівникові виплачується середній заробіток за весь час вимушеного прогулу.
Слід зазначити, що трудові книжки працівників, які працюють на умовах трудового договору у фізичної особи-підприємця, яка використовує найману працю, пов’язану з наданням послуг, зберігаються безпосередньо у працівників.
 
 
 
Від редакції:
Пам'ятайте, якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то роботодавець у цей день надсилає працівникові поштове повідомлення (рекомендований лист з повідомленням про вручення) із вказівкою про необхідність з’явитися для отримання трудової книжки в установі. Бажано надсилати таке повідомлення рекомендованим листом «з повідомленням» роботодавця про отримання листа працівником. Оскільки, у разі виникнення трудового спору, у роботодавця буде додатковий доказ щодо відсутності його вини у затримці видачі працівнику трудової книжки.
Такі дії захистять роботодавця від обов'язку сплачувати зарплату звільненому працівнику до дати фактичного її отримання. Про це ми писали тут>>
 
Якщо ж роботодавець затримав видачу трудової книжки при звільненні, то потрібно пам'ятати про судову практику щодо нарахування оплати праці звільненого працівника за дні затримки. Зокрема, ВСУ в постанові від 18.01.2017 р. № 6-2912цс16 зазначало: за порушення трудових прав працівника при одному звільненні неможливо одночасно застосувати стягнення середнього заробітку і за ст. 117 КЗпП, і за ст. 235 КЗпП,  тобто подвійне стягнення середнього заробітку, оскільки це буде не співмірно з правами працюючого працівника, який отримує одну заробітну плату. 

Джерело: Держпраці у Луганській області

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»