• Посилання скопійовано

Порядок проведення атестації робочих місць підкоригують

Оприлюднено проєкт постанови КМУ, яким пропонується внести зміни до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці для визначення права на пільги та компенсації

Порядок проведення атестації робочих місць підкоригують

На сайті СПО профспілок опубліковано проєкт постанови КМУ "Про внесення змін до деяких постанов КМУ" щодо результатів атестації робочих місць за умовами праці для визначення права на пільги та компенсації". 

Зокрема, цим документом пропонується внести зміни до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 р. №442.

Змінами установлено, що результати атестації робочих місць за умовами праці використовуються для визначення права на пільги та компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством, для працівників, зайнятих на роботах із важкими та шкідливими умовами праці за списками виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, скорочену тривалість робочого тижня, щорічні додаткові відпустки, інші пільги та компенсації.

Мінекономіки буде доручено надавати роз'яснення щодо порядку проведення атестації робочих місць, а МОЗ здійснювати методичне керівництво шляхом проведення гігієнічного оцінювання умов праці.

У самому Порядку уточнюється, що основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у сфері реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, на пільги та компенсації за важкі та шкідливі умови праці, що надають в порядку, визначеному законодавством.

Атестація проводиться згідно з цим Порядком та методичними рекомендаціями щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, що затверджуються Мінекономіки (раніше Мінсоцполітики) і МОЗ.

Нагадаємо, що  атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років. У разі неможливості проведення у зазначені строки у зв'язку з установленням КМУ карантину та запровадження обмежувальних заходів, що передбачають заборону або обмеження діяльності підприємств, установ, організацій, на яких має проводитися атестація робочих місць або які залучаються до проведення атестації, чи тмчасову заборону ведення окремих видів діяльності, строк дії попередньої атестації продовжується на період до 6 місяців, але не більше ніж на 30 днів із дня скасування карантину.

У пункті 6 Порядку уточнено, що атестація робочих місць також передбачатиме:

  • визначення (підтвердження) права працівників на пенсію за віком на пільгових умовах, скорочену тривалість робочого тижня, щорічні додаткові відпустки, інші пільги та компенсації, визначені законодавстом, за важкі та шкідливі умови праці;
  • визначення заходів для усунення небезпечних та шкідливих для здоров'я виробничих факторів.

За результатами атестації визначається перелік робочих місць, виробництв, професій і посад з пільговим пенсійним забезпеченням працівників, який після погодження з профспілковим комітетом надається для ознайомлення працівникам, затверджується наказом по підприємству, організації і зберігається протягом 50 років.

Відомості з наказу щодо права на пенсію за віком на пільгових умовах щодо кожного працівника вносяться реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. На вимогу працівника витяг з наказу йому надається особисто. 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»