• Посилання скопійовано

Як здійснюється перехід на пенсію за віком?

Жінці призначили дострокову пенсію як матері дитини-інваліда. Після вона не працювала. У січні 2020 р. їй випов­ниться 60 років. Чи буде їй призначено пенсію у зв’язку з досягненням пенсійного віку?

Як здійснюється перехід на пенсію за віком?

«Вісник. Офіційно про податки»

Пунктом 3 ст. 115 Закону №1058 встановлено, що жінки, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матері осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку, мають право на дострокову пенсію за віком після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей чи дитини з інвалідністю здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років.

Пенсія за віком, в тому числі і призначена достроково, призначається довічно. Перепризначення пенсії у зв’язку з досягненням загальновстановленого пенсійного віку законодавством не передбачено.

Слід зазначити, що жінки, які народилися у січні 1960 р., право на пенсію за віком мають при досягненні віку 58 років 6 місяців за умови наявності 25 років страхового стажу.

Галина Мастюгіна,
заступник директора Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»