• Посилання скопійовано

Сезонні працівники: трудові договори чи договори ЦПХ?

Продовжуються спори щодо різниці між трудовими договорами та договорами ЦПХ. Наразі ВС чітко відокремив ознаки трудових договорів, які укладаються зі сезонними працівниками

Сезонні працівники: трудові договори чи договори ЦПХ?

Коментар до Постанови ВС від 09.06.2021 р., справа №420/2174/19

У коментованому судовому рішенні перевірка Держпраці щодо належного оформлення трудових відносин зачепила сезонних працівників.

Робота таких працівників використовується далеко не всіма роботодавцями та не в усіх галузях економічної діяльності. Але ось справа дійшла і до них.

Цього разу ми розглядаємо цю проблему на прикладі укладення договорів із працівниками, які здійснюють пакування виробленої або придбаної їх роботодавцем сільгосппродукції.

ВС відповів на питання: який договір укладати з такими працівниками – строковий трудовий чи цивільно-правовий договір?

 

Зміст справи

До ТОВ було проведено інспекційне відвідування з 08.02.2019 р. по 20.02.2019 р. За наслідками інспектування складено акт, у висновках якого наголошено на використанні ТОВ праці 11 найманих працівників без належного оформлення трудових правовідносин, що призвело до нарахування штрафу у розмірі 1 377 090 грн.

І це попри те, що інспектору під час перевірки були надані договори ЦПХ, за умовами яких замовник доручає, а виконавці беруть на себе зобов`язання виконати роботи – упаковку овочів кількістю 265 сіток протягом 5 днів.

За умовами договору виконавці виконують роботи на свій ризик, самостійно організовують виконання роботи, не підпадають під дію правил внутрішнього трудового розпорядку тощо. На підтвердження виконання умов вищеозначених цивільно-правових договорів надано підписані сторонами акти виконаних робіт, відповідно до яких замовником прийнято роботи, а виконавцям виплачено винагороду.

 

Ознаки трудових відносин у сезонних роботах

Свої дії та висновки Держпраці обгрунтувала, зокрема, положеннями п. 13 Рекомендації про трудове правовідношення №198, прийнятої Адміністративною радою Міжнародного бюро праці 31 травня 2006 року, та керівництво зазначеними положеннями, при встановленні обставин порушення Товариством норм трудового законодавства. Тобто застосувала норми міжнародного договору, який уклала Україна.

Тому що у пункті 13 Рекомендації зазначено такі ознаки трудових відносин:

а) той факт, що робота:

  • виконується відповідно до вказівок і під контролем іншої сторони;
  • передбачає інтеграцію працівника в організаційну структуру підприємства; 
  • виконується виключно або головним чином в інтересах іншої особи; 
  • виконується особисто працівником; 
  • виконується відповідно за певним графіком або на робочому місці, яке вказується або узгоджується стороною, яка замовила її;
  • має певну тривалість і має на увазі певну спадкоємність;
  • вимагає присутності працівника; 
  • передбачає надання інструментів, матеріалів і механізмів стороною, яка замовила роботу.

б) періодична виплата винагороди працівникові; 

  • той факт, що ця винагорода є єдиним або основним джерелом доходів працівника;
  • здійснення оплати праці в натуральному вираженні шляхом надання працівникові, наприклад, харчових продуктів, житла або транспортних засобів; 
  • визнання таких прав, як на щотижневі вихідні дні і щорічну відпустку;
  • оплата стороною, яка замовила проведення робіт, поїздок, що здійснюються працівником з метою виконання роботи; 
  • або те, що працівник не несе фінансового ризику.

Проте суд не підтримав позицію Держпраці. І не тому, що був проти застосування таких Рекомендацій, а тому що вирішив – жодна з цих ознак існування трудових у цьому випадку, між сільгосптовариством та фізособами, при здійсненні Держпраці інспекційного відвідування не підтвердилась.

А як бути, якщо договір, який уклали з працівником, містить ознаки як трудових, так і цивільно-правових відносин? Чи вважатиметься трудовим такий змішаний договір? 

 

Позиція ВС: змішані договори ЦПХ не є трудовими

Цивільно-правовий договір – це угода між сторонами: громадянином і організацією (підприємством, тощо) на виконання першим певної роботи (а саме договір підряду, договір про виконання робіт тощо), предметом якого є надання певного результату праці. Втім, предметом цивільно-правового договору з фізособою може бути й надання послуг. 

Важливо! ВС дійшов висновку, що незначні різночитання у договорі як надання послуг/виконання робіт по тексту договору, складення акта наданих послуг, наприклад, коли у договорі йдеться про збір врожаю, що в принципі не є послугою, інші положення договору, з якого не можливо чітко встановити, чи це договір про надання послуг, чи про виконання робіт, не повинні братись до уваги інспекторами Держпраці. Варто звертати увагу на зовсім інші моменти.

Згідно зі ст. 628 ЦКУ зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства. При цьому сторони мають право укласти договір, в якому містяться елементи різних договорів (змішаний договір).

До відносин сторін у змішаному договорі застосовуються у відповідних частинах положення актів цивільного законодавства про договори, елементи яких містяться у змішаному договорі, якщо інше не встановлено договором або не випливає зі суті змішаного договору.

Але головною ознакою їх «цивільності» буде – змішані договори укладаються чи ні, якщо такі угоди застосовуються для виконання конкретної роботи, спрямованої на одержання результатів праці, або для надання послуг,  і у разі досягнення зазначеної мети вони вважаються виконаними та дія їх припиняється.

А саме це ми і бачимо у договорі в коментованій судовій справі. Сторони чітко зазначили, для чого укладається такий договір, які роботи та в якому обсязі мають бути виконані, а також в який строк. І після того, які ці роботи виконані, працівники роботодавцю більше не потрібні і договір припиняється.

 

ВС про ознаки трудових відносин

ВС наголошує, що характерними ознаками трудових відносин є:

  • систематична виплата заробітної плати за процес праці (а не її результат);
  • підпорядкування правилам внутрішнього трудового розпорядку;
  • виконання роботи за професією (посадою), визначеною Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженим наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. №327;
  • обов`язок роботодавця надати робоче місце;
  • дотримання правил охорони праці на підприємстві, в установі, організації тощо.

Отже, основною ознакою, що відрізняє цивільно-правові відносини від трудових, є те, що трудовим законодавством регулюється процес організації трудової діяльності. За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату.

З аналізу норм чинного законодавства у сфері праці Верховний Суд зазначає, що основними ознаками трудового договору, є: 

  • праця юридично несамостійна, відбувається в межах  певного підприємства, установи, організації (юридичної особи) або в окремого громадянина (фізичної особи); 
  • шляхом виконання в роботі вказівок і розпоряджень власника або уповноваженого ним органу; 
  • праця має гарантовану оплату; 
  • виконання роботи певного виду (трудової функції); трудовий договір, як правило, укладається на невизначений час; 
  • здійснення трудової діяльності відбувається, як правило, в складі трудового колективу; 
  • виконання протягом встановленого робочого часу певних норм праці; 
  • встановлення спеціальних умов матеріальної відповідальності; 
  • застосування заходів дисциплінарної відповідальності; 
  • забезпечення роботодавцем соціальних гарантій.

 

Рішення ВС

У справі, яка нами коментується, встановлено, що предметом укладених договорів ТОВ з фізичними особами є кінцевий результат, а не процес праці. Фізичні особи повинні були виконати обумовлений обсяг роботи у встановлений строк (упаковка овочів – 265 сіток, протягом 5 днів, за винагороду). 

При цьому угодами передбачено, що:

  • виконавець виконує роботи на свій ризик, 
  • самостійно організовує виконання роботи, 
  • не підпадає під дію правил внутрішнього трудового розпорядку, 
  • не має права на одержання допомоги зі соціального страхування, 
  • не сплачує страхові внески на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності. 

На підтвердження виконання умов вказаних цивільно-правових договорів складено акти про виконання робіт, в яких зафіксовано фактично виконаний об`єм робіт та відповідну винагороду.

Крім того, кожний цивільно-правовий договір укладався на строк  до повного виконання сторонами обов`язків, зі зазначенням конкретної кількості днів (п`ять), протягом яких виконавець брав на себе обов`язок виконання роботи визначеної кількості (упаковка 265 сіток овочів). Оплата роботи у визначеному об`ємі обумовлена конкретною сумою у твердій грошовій формі, між замовником і виконавцем оформлювались акти виконаної роботи зі зазначенням розміру фактично виконаної роботи та відповідного розміру винагороди.

Увага! Доволі часто юрособи при укладенні трудових договорів чи договорів ЦПХ відбирають у фізосіб заяви про обробку персональних даних. Але ВС наголосив, що такі заяви ніяк не свідчать про наявність саме трудових правовідносин.

За таких обставин вищезазначені угоди про виконання робіт з упакування овочів, укладені з фізособами, були спрямовані на кінцевий результат, що характеризує цивільно-правові (договірні) відносини та не були пов`язані зі самим процесом, що є характерним для трудових функцій.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»