• Посилання скопійовано

Порядок отримання виплат від ФСС з ТВП підприємцями у 2016 році

Розглянемо, хто з фізосіб-підприємців має право на виплати лікарняних та декретних від ФСС з ТВП у 2016 році, які документи при цьому слід подати та який порядок оподаткування цих виплат

Порядок отримання виплат від ФСС з ТВП підприємцями у 2016 році

Право на отримання допомоги 

Приватні підприємці, як на спрощеній, так й на загальній системі протягом 2015 року не мали обов’язку сплачувати страхові внески до ФСС з ТВП (навіть у складі ЄСВ, оскільки базова ставка 34,7% передбачала страхування виключно в двох Фондах – ПФУ та Фонді безробіття). Тому (якщо ЄСВ не сплачувався підприємцями добровільно за збільшеною ставкою) вони не були застрахованими особами та, відповідно, не мали права на отримання лікарняних у період хвороби або у разі виходу у відпустку щодо вагітності та пологах.

Для того щоб мати таке право, слід було застрахуватися у добровільному порядку (укласти відповідний договір) та регулярно сплачувати ЄСВ за ставками 36,6% або 38,11%.

З 2016 року підприємці на спрощеній та загальній системі за себе сплачують ЄСВ за ставкою 22%, добровільної сплати до ФСС з ТВП та ФСС від НВВ вже не має. На сьогодні постановою КМУ від 18.02.2016 р. № 85 встановлено пропорції розподілу сплаченого ЄСВ. Так, сума ЄСВ, яка сплачується роботодавцями, підприємцями на загальній та спрощеній системі за себе розподіляється на:

  • загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття - 7,1767 відсотка;
  • загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності - 7,726 відсотка;
  • загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності - 6,5397 відсотка;
  • загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (до солідарної системи) - 78,5576 відсотка.

Тож, з 2016 року всі фізособи-підприємці незалежно від системи оподаткування сплачують ЄСВ з умовою страхування в усіх Фондах. І при сплаті ЄСВ за себе мають право на отримання лікарняних та декретних від ФСС з ТВП. 

Звертаємо увагу, що ФСС з ТВП виплачує саме допомогу з тимчасової непрацездатності (далі - лікарняні), яка надається починаючи з 6-го дня непрацездатності за весь період хвороби, та допомогу по вагітності та пологах, яка виплачується за весь час періоду вагітності та пологів, зазначений в листку непрацездатності (далі - декретні).

 

Документи для отримання допомоги від ФСС з ТВП

Для того, щоб отримати лікарняні або декретні, підприємцю слід звернутися до ФСС з ТВП за місцем реєстрації та:

  • скласти заяву на виплату лікарняних (декретних);
  • надати копію довідки з ПФУ за формою ОК-5 або ОК-7*, яка є доказом сплати ЄСВ за розрахунковий період і за місяць, в якому настав страховий випадок. Ці ж довідки підтвердять факт наявності необхідного страхового стажу, оскільки ст. 19 та ст. 24 Закону № 1105 передбачено певні особливості лікарняних та декретних виплат в залежності від розміру страхового стажу в застрахованої особи;
  • надати листок тимчасової непрацездатності, а також копію страхового свідоцтва.

Зверніть увагу: Порядок видачі та зразка страхового свідоцтва затверджені постановою правління ПФУ від 22.08.2000 р. № 1306. 

Страхове    свідоцтво    є    єдиним    для   всіх   видів загальнообов'язкового    державного    соціального     страхування документом  суворої звітності,  що підтверджує право застрахованої особи  на  одержання  послуг  та  матеріального  забезпечення   за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням. 

Страхове свідоцтво видається кожній особі,  яка підлягає будь-якому  виду загальнообов'язкового   державного   соціального страхування,   на  підставі  анкети застрахованої  особи  (форму якої наведено у додатку до Порядку) після обов'язкової  реєстрації цієї  особи  в  органах ПФУ.

Отже, якщо у підприємця ще немає на руках страхового свідоцтва, він має подати анкету до органу ПФУ за місцем реєстрації. 

 

Порядок оподаткування у єдинника

У дохід єдинника не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від фондів соцстраху (лікарняні, декретні виплати тощо), тому сума допомоги з тимчасової непрацездатності, виплачена із ФСС з ТВП, не оподатковується єдиним податком (пп. 4 п. 292.11 ПКУ).

Також у листі  ГУ ДФС у Київській області від 26.02.2016 № 373/14/10-36-17-02 податківці наголошують, що отримана сума допомоги по вагітності та пологах має оподатковуватися ПДФО та військовим збором за загальними правилами. Але така думка не відповідає нормі пп. 165.1.1 ПКУ. Оскільки цією нормою чітко встановлено, що сума допомоги по вагітності та пологах не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, тобто із таких сум не утримується ані ПДФО, ані військовий збір.

Разом із тим, на думку ДФС, ці отримані суми нарахованих лікарняних підлягають оподаткуванню ПДФО на загальних підставах, тобто за ставкою 18% та військовим збором. Тож сума лікарняних не включається в дохід єдинника, але має бути відображена ним у складі загального річного оподатковуваного доходу в річній податковій декларації про майновий стан і доходи (Лист Міндоходів від 05.12.2013 № 6366/І/99-99-17-02-02-15). З цього листа зрозуміло, що ФСС ПДФО та військовий збір за підприємця з сум допоміг не сплачує. А отже, із сум лікарняних підприємець має це зробити самостійно. 

На думку податківців, єдинник не зобов’язаний сплачувати ЄСВ із суми лікарняних (та декретних), отриманих за себе (Лист ГУ Міндоходів у м. Києві від 24.12.2013 р. № 2201/І/26-15-17-04-17).  І така позиція відповідає нормам Закону про ЄСВ, за яким обов’язок нараховувати і сплачувати ЄСВ з суми лікарняних та декретних встановлена для роботодавців, але не для осіб, які отримують суми таких виплат безпосередньо від ФСС. У річному звіті з ЄСВ зазначається єдинником тільки самостійно визначена сума, на яку нараховується єдиний внесок, тож зазначати суму лікарняних у додатку 5 звіту з ЄСВ за себе не потрібно. 

 

Порядок оподаткування у підприємця на загальній системі

Із суми нарахованих лікарняних (на відміну від декретних, які не оподатковуються) підприємцю на загальній системі потрібно утримувати ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. Ці виплати він повинен включити у в загальний річний оподатковуваний дохід та показати в річній податковій декларації про майновий стан і доходи (але не в складі доходів від підприємницької діяльності). 

ЄСВ за час хвороби або вагітності та пологів підприємець на загальній системі має право не сплачувати, оскільки за цей час він не займається підприємницькою діяльністю й відповідно не отримує оподаткований підприємницький дохід. 

Оскільки фізособа-підприємець на загальній системі у річному звіті з ЄСВ вказує суму чистого доходу (прибутку), оподатковану ПДФО, заявлену в податковій декларації та отриману від підприємницької діяльності (або самостійно визначену базу нарахування ЄСВ, в разі відсутності такого доходу), то суму виплачених лікарняних або декретних за рахунок ФСС з ТВП він у річному звіті з ЄСВ не відображає.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»