• Посилання скопійовано

Як у ІІІ кварталі 2019 року будуть погашатися податкові векселі щодо акцизу на пальне?

Процедура автоматичного врахування відповідних обсягів бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів для погашення податкового векселя почне діяти з 23 липня 2019 року

Як у ІІІ кварталі 2019 року будуть погашатися податкові векселі щодо акцизу на пальне?

ДФС нагадує, що податковий вексель без сплати коштами зазначеної в ньому суми акцизного податку погашається у разі підтвердження факту цільового використання бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів протягом строку, на який виданий такий вексель, шляхом реєстрації акцизних накладних в ЄРАН на операції, визначені пп.  1 – 4 пп. 229.8.10 ПКУ.

Згідно з п. 26 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, з 1 січня до 30 червня 2019 року (включно), підтвердження факту цільового використання бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів для погашення податкових векселів, виданих їх виробниками та імпортерами згідно з пп. 229.8 ПКУ, здійснюється шляхом подання такими виробниками та імпортерами контролюючому органу – векселедержателю копій первинних документів, які підтверджують здійснення операцій визначених у пп. 1 – 4 цього пункту (перелік визначених у цих підпунктах операцій співпадають з переліком, наданим у пп. 1 – 4 пп.  229.8.10 ПКУ.

Первинні документи повинні підтверджувати переміщення бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів від виробників або імпортерів по всьому ланцюгу його постачання до суб’єктів господарювання, визначених у пп. 1 – 4 пп. 229.8.10 ПКУ. Це, зокрема, але не виключно: видаткові накладні або акти приймання-передачі, залізничні або товарно-транспортні накладні, акти виконаних робіт, зареєстровані акцизні накладні, складені на такі операції, також відповідні договори на реалізацію такого пального.

Крім цього, для погашення податкового векселя векселедавцем мають бути надані копії первинних документів, які підтверджують заправлення повітряних суден суб’єктом господарювання, визначеним у пп. 1 пп. 229.8.10 ПКУ, яким здійснено таке заправлення це, зокрема, але не виключно: (видатковий ордер, реєстр, карта, накладна тощо), відповідні договори на реалізацію такого пального або на виконання послуг із заправлення повітряних суден.

Таким чином, податкові векселі, видані до 30 червня 2019 року (включно), термін погашення яких припадає на ІІІ квартал 2019 року, погашаються з дотриманням тимчасового порядку, встановленого п. 26 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, а саме шляхом подання такими виробниками та імпортерами до контролюючого органу - векселедержателя копій первинних документів, що підтверджують здійснення операцій визначених у пп. 1 – 4 цього пункту ПКУ.

 

Щодо погашення з 1 по 23 липня 2019 року податкових векселів, виданих відповідно до пп. 229.8.10 ПКУ з 1 по 23 липня 2019 року

Пунктом 23 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ встановлені особливості реєстрації акцизних накладних у перехідний період. Зокрема, акцизні накладні, складені з 01 до 31 липня 2019  року, реєструються в Єдиному реєстрі акцизних накладних з 23 липня до 15  серпня 2019 року.

Таким чином, процедура автоматичного врахування відповідних обсягів бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів для погашення податкового векселя після реєстрації акцизних накладних із зазначенням реквізитів податкового векселя, почне діяти з 23 липня 2019 року. Зазначе не виключає можливість проведення органами ДФС автоматичного врахування відповідних обсягів бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів для погашення податкового векселя у період до 23 липня 2019 року.

Відповідно, погашення податкових векселів, виданих у період з 01 до 23 липня 2019 року, здійснюється в цей період у порядку, встановленому п. 26 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ, а саме шляхом подання копій первинних документів на підтвердження факту цільового використання бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів з наступною реєстрацією акцизних накладних, у терміни, встановлені п. 23 підрозділу 5 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ.

 

Щодо погашення після 23 липня 2019 року податкових векселів, виданих відповідно до пп. 229.8.10 ПКУ з 01 по 23 липня 2019 року

Після 23 липня 2019 року податкові векселі, видані у період з 01 по 23 липня 2019 року, погашаються на підставі:

акцизних накладних, складених на операції,визначені у пп. 1 пп.  229.8.10 ПКУ (а саме – операції з заправлення повітряних суден суб'єктами господарювання, які здійснюють авіапаливозабезпечення згідно з чинним сертифікатом на відповідність вимогам авіаційних правил України на здійснення наземного обслуговування, виданим уповноваженим органом з питань цивільної авіації), зареєстрованих в ЄРАН;

копій первинних документів, які підтверджують здійснення визначених у пп. 2 – 4 пп.  229.8.10 ПКУ операцій з реалізації бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів (а саме – їх реалізації суб'єктам літакобудування, на яких поширюється дія норм ст. 2 Закону "Про розвиток літакобудівної промисловості"; замовникам, які здійснили закупівлю для забезпечення потреб держави або територіальної громади відповідно до Закону "Про публічні закупівлі"; підприємствам, установам та організаціям системи державного резерву), та акцизних накладних, складених на такі операції, зареєстрованих в ЄРАН.

***

Читайте також:

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»