• Посилання скопійовано

Фізособа продає нерухомість юрособі: хто сплачує та звітує з ПДФО?

Якщо стороною договору купівлі-продажу нерухомого майна є суб’єкт господарювання, то він має виконати всі обов'язки податкового агента з ПДФО

Фізособа продає нерухомість юрособі: хто сплачує та звітує з ПДФО?

ДФС у Запорізькій області нагадує, що якщо стороною договору купівлі – продажу об’єкта нерухомого майна є юрособа чи фізособа – підприємець, така особа є податковим агентом платника податку щодо нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету податку з доходів, отриманих платником податку від такого продажу.

Такі особи, що мають статус податкових агентів, зобов'язані:

  • своєчасно та повністю нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) до бюджету податок з доходу, що виплачується на користь платника податку та оподатковується до або під час такої виплати за її рахунок;
  • подавати у строки, встановлені для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку а також суми утриманого з них податку (за формою №1ДФ), до контролюючого органу за місцем свого розташування.

Якщо продаж (обмін) об'єктів нерухомості здійснюється між фізособами, то під час проведення такої операцій нотаріус посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна (зареєстрованої відповідно до п. 172.3 ПКУ) та документа про сплату податку до бюджету стороною (сторонами) договору та щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про такий договір, включаючи інформацію про його вартість та суму сплаченого податку в порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку.

Отже, якщо стороною договору купівлі-продажу нерухомого майна є суб’єкт господарювання (юрособа чи фізособа – підприємець), то такий суб’єкт повинен виконати всі функції податкового агента, а саме, нараховувати, утримувати та сплачувати до бюджету ПДФО і військовий збір та надавати податковий розрахунок за формою №1ДФ.

Відображення нотаріусами інформації про проведені операції з продажу об’єктів нерухомості проводиться у випадку, коли сторонами відповідного договору є фізичні особи.

Зазначений порядок визначений п. 172.4п. 172.7п. 176.2 ПКУ.

 

Від редакції:
У вищенаведених випадках у фізособи не виникає обов’язку щодо сплати ПДФО. Подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.
Звертаємо увагу, що З 01.01.2019 порядок визначення оціночної вартості нерухомості та об’єктів незавершеного будівництва, що продаються (обмінюються), визначається Фондом держмайна України (п. 172.11 ПКУ). Про це ми писали тут. Як оподатковувати ПДФО продаж нерухомості, ми зазначали тут>>

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»