• Посилання скопійовано

Доходи від «непростих» видів діяльності оподатковують за ставкою 15%

З І кварталу 2012 року подав заявку від ФОП на те, щоб перейти до другої групи платників податку, та залишитися на єдиному податку.

Але у І кварталі кілька юридичних осіб сплатили за старими реквізитами, тобто на рахунок ФОП, що перебуває у другій групі, за послуги.

Що робити в такому випадку? Потрібно сплатити з цих платежів 15% чи повернути їх, чи взагалі перейти до третьої групи?

Якщо потрібно сплатити 15%, то на які реквізити потрібно сплачувати і з якою приміткою, щоб платіж був правильно зарахований?

Відповідно до пп. 1 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), доходом фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.

Згідно з п. 292.6 ст. 292 ПКУ датою отримання доходу є дата надходження коштів на поточний рахунок (до каси) платника єдиного податку.

Відповідно до пп. 293.4.4 п. 293.4 ст. 293 ПКУ ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої, другої і третьої груп у розмірі 15% до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Враховуючи вищенаведене, якщо фізична особа — підприємець перебуває на спрощеній системі оподаткування з 01.01.2012 р. та у 2012 р. отримує доходи від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, то такі доходи підлягають оподаткуванню за ставкою 15%.

Порядок заповнення розрахункових документів у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету або повернення платежів з бюджету затверджено наказом ДПА України від 01.07.2002 р. №301, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 6 вересня 2002 р. за №735/7023.

З реквізитами рахунків із зарахування платежів до державного та місцевого бюджетів у 2012 році в розрізі районів м. Києва можна ознайомитися на веб-сайті ДПС у м. Києві.

 

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»