• Посилання скопійовано

Формування податкового кредиту підприємцем за імпортованим фізособою товаром ? ВСУ проти ВАСУ

Постанова ВСУ від 03.07.2012 р. у справі №21-126а12

Питання статусу фізособи-підприємця у контексті чинного законодавства України завжди викликало чимало запитань. Проте коментоване нижче трактування податкового та митного законодавства перевершило усі сподівання...
А сталася цілком банальна ситуація ? фізособа-підприємець є платником ПДВ. При імпорті товару ВМД оформлялися на нього як на фізособу (не підприємця). Постає запитання: чи має право такий підприємець на ПК за сплаченим на митниці ПДВ?
Відповідь буде неочікуваною для всіх, тож почнемо з різночитання окремих податкових норм у зв'язку з правилами оформлення ВМД.
Не дивно, але податкові органи бачили однозначно негативну відповідь на порушене нами запитання.
Суди ж розійшлись у своїх позиціях ? навіть ВАСУ, переглядаючи рішення, не дійшов однозначного висновку.
Так, постановляючи ухвалу від 15.07.2008 р. (справа №К-1319/06) та залишаючи в силі рішення суду апеляційної інстанції, ВАСУ виходив з того, що первинними документами підтверджено використання ФОП імпортованого товару в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності як платника ПДВ. Тому, на думку цього суду, придбання товарів, враховуючи положення пп. «в» п. 2.1, пп. 7.2.7 Закону про ПДВ, можна віднести до такого, що пов'язане з госпдіяльністю. Декларації, оформлені на фізособу ? суб'єкта підприємницької діяльності, є митними деклараціями в розумінні зазначеного Закону, які дають право госпсуб'єкту на податковий кредит.
В іншій справі (ухвала від 26.01.2012 р. у справі №К-34884/09) касаційний суд, залишаючи без змін рішення судів попередніх інстанцій, виходив з того, що зазначення у ВМД одержувачем товару ? фізособою, без конкретизації її статусу як суб'єкта підприємницької діяльності, жодним чином не спростовує придбання товару для використання у госпдіяльності підприємця, у зв'язку з чим визначення позивачу ПЗ з урахуванням штрафних (фінансових) санкцій спірними податковими повідомленнями-рішеннями є неправомірним.
Ухвалою від 29.09.2011 р. у справі №К-40850/10 рішення суду першої інстанції скасував, залишив в силі рішення апеляційної інстанції, мотивуючи тим, що ПДВ, сплачений за ВМД, які оформлені на фізособу, не може включатися до ПК підприємця.
ВСУ у постанові від 03.07.2012 р. у справі №21-126а12 звернув увагу на таке.
В аспекті питання, що розглядається, положення пп. 7.2.7 Закону про ПДВ слід розуміти так, що ВМД є допустимим доказом, зокрема сплати ПДВ, що дає право на податковий кредит. Вимогу про оформлення ВМД відповідно до вимог законодавства не можна тлумачити інакше, ніж так, що для одержання права на ПК фізособою-підприємцем така особа має значитись у ВМД одержувачем товару.
Водночас можливим недолікам оформлення ВМД, зокрема зазначенню у ВМД одержувачем товару фізособи замість фізособи-підприємця, суб'єктом владних повноважень мала бути надана належна правова оцінка.
При встановленні факту придбання товару та його подальшої реалізації фізособою-підприємцем, зареєстрованим платником ПДВ, не виключається можливість формування податкового кредиту підприємцем.
Судами ж у справі, що розглядається, встановлено придбання товару фізособою-підприємцем та його використання в госпдіяльності.
На думку колегії суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного суду України, касаційний суд не надав значення неврахуванню ДПІ всіх обставин, що мали значення для прийняття оспорюваного рішення, зокрема:
- придбанню та подальшому продажу товару фізособою як фізособою-підприємцем (яка на момент здійснення спірних операцій була зареєстрована платником ПДВ);
- сплаті ПДВ у встановленому законом розмірі, який не залежав від статусу фізособи, зазначеного у ВМД;
- віднесенню вартості товару до валових витрат підприємця, з обґрунтованістю чого ДПІ погодилася;
- використанню імпортованого товару в госпдіяльності та його продажу з формуванням ПЗ з ПДВ.
Справу спрямовано на новий розгляд до ВАСУ.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»