• Посилання скопійовано

Перехід зі спецгрупи ЄП на інші групи: як це буде з 1 липня?

Платники єдиного податку за ставкою 2% з 1 липня 2023 року автоматично повертаються на ті ставки і ту систему оподаткування, на яких перебували до спецгрупи. Які наслідки це матиме? Чи можуть загальники залишитися на ЄП після скасування спецгрупи?

Перехід зі спецгрупи ЄП на інші групи: як це буде з 1 липня?

Що говорить закон

Нагадаємо, що 29 травня 2023 року ВРУ прийняла за основу урядовий законопроєкт №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». На 7 червня 2023 року законопроєкт перебуває у стані «Прийнято за основу із доопрацюванням положень відповідно до ч. 1 ст. 116 Регламенту ВРУ». Це означає, що текст законопроєкту, що прийнятий за основу, має бути доопрацьований до другого читання. Тож остаточної версії змін ми ще не маємо – див. нашу новину тут. Проте говорити про них варто починати вже тепер!

Законопроєкт № 8401 вносить зміни до пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ:

  • особлива ставка ЄП 2% та особливий порядок справляння ЄП діють з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не довше ніж до 1 липня 2023 року (зміни до п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ);
  • платники ЄП ІІІ групи за ставкою 2% з 1 липня 2023 року втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ (нова редакція абзацу першого пп. 9.9 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ).

На думу автора, не дуже вдалим є формулювання нової редакції абзацу першого пп. 9.9 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ: «Платники єдиного податку третьої групи, які використовували особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, з 1 липня 2023 року втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом», а саме слова «які використовували особливості оподаткування, встановлені цим пунктом».

У цьому формулюванні прямо не визначені строки, протягом яких ці платники «використовували особливості оподаткування», і на яку дату береться статус платника для його автоматичного повернення на попередню систему оподаткування. У попередній редакції абзацу першого пп. 9.9 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, яка поки що діє, написано так: «Платники єдиного податку третьої групи, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування, встановлені цим пунктом…».

Тож не визначено, що мали на увазі автори нової редакції:

  • або статус платників фіксується саме на 1 липня 2023 року: всі платники, які на цю дату ще є платниками ЄП за ставкою 2%, автоматично повертаються на свою попередню систему оподаткування з 1 липня;
  •  або під «автоматичне повернення» підпадають всі платники, які використовували ставку ЄП 2% у період з 1 квітня 2022 року до 1 липня 2023 року незалежно від того, чи залишились вони платниками ЄП за ставкою 2% станом на 1 липня 2023 року.

Сподіваємося, що автори законопроєкту мали на увазі перший варіант й у другому читанні це невдале формулювання буде доопрацьовано. Бо тим, хто зі спецгрупи вже пішов і систему оподаткування для себе кардинально змінив, зовсім не потрібно проходити через це знову. 

 

Автоматичне повернення на попередню систему оподаткування

Отже, ті платники ЄП за ставкою 2%, які залишатимуться такими на 1 липня 2023 року, з цієї дати будуть автоматично переведені на ту систему оподаткування, яка у них була до переходу на ставку ЄП 2%. Жодних заяв для цього подавати не потрібно. Інформацію про систему оподаткування платника податків можна отримати в розділі «Облікові дані платника» Електронного кабінету платника податків.

Таблиця 1

Як зміниться інформація в розділі «Облікові дані платника» Кабінету платника податків після 1 липня 2023 року

Платники податків та показники розділу Кабінету «Облікові дані платника»

Було в період перебування на ЄП 2% до 1 липня 2023 року

Стане після 1 липня 2023 року

Платники ПДВ

Дані про реєстрацію платником ПДВ

Підстава анулювання – призупинено реєстрацію ПДВ для платників єд. под. 3 групи 2% на період воєнного, надзвичайного стану 

Підстава анулювання – це поле повинно бути пустим

Платники податку на прибуток

Дані про реєстрацію платником єдиного податку

Дата переходу на спрощену систему оподаткування – фактична дата переходу на ЄП 2%;

група – 3;

ставка – 2

Дата переходу на спрощену систему оподаткування – фактична дата переходу на ЄП 2%;

група – 3;

ставка – 2;

дата анулювання – 30.06.2023

Платники єдиного податку за іншими групами та ставками

Дані про реєстрацію платником єдиного податку

Дата переходу на спрощену систему оподаткування – фактична дата обрання або переходу на спрощену систему, яка була до переходу на ставку ЄП 2%;

група – 3;

ставка – 2

Дата переходу на спрощену систему оподаткування – фактична дата обрання або переходу на спрощену систему, яка була до переходу на ставку ЄП 2%;

група – 1, 2, 3 або 4 (та група, на якій був платник до переходу на ЄП 2%);

ставка – ставки ЄП для 1 та 2 групи або 3% чи 5% для 3 групи, які застосовував платник до переходу на ставку ЄП 2%

Якщо у платника немає альтернатив, крім повернення на попередню систему оподаткування або для нього цей варіант прийнятний, йому не потрібно подавати будь-яких заяв, все відбудеться автоматично без його участі.

Тим, хто повернеться на загальну систему, потрібно тільки підготуватися до зміни системи оподаткування. Що саме потрібно буде зробити, – це тема для окремої аналітики, але однозначно можемо сказати, що бажано завершити операції з постачання або придбання товарів/послуг, які розпочаті до 1 липня 2023 року. У тих, хто повернеться на сплату ПДВ, роботи буде ще більше, і про це ми теж напишемо окремо.

 

Як залишитися на спрощеній системі після 1 липня 2023 року

Є дві категорії платників ЄП за ставкою 2%, яким загрожує автоматичний перехід на загальну систему і які ще можуть уникнути цього:

  • платники, які вже були на загальній системі до переходу на ЄП за ставкою 2% і які хотіли б після 1 липня не повертатись на загальну систему. Звісно, що для цього потрібно відповідати критеріям 1, 2 чи 3 групи платників ЄП у ст. 291 ПКУ;
  • нові платники, які були зареєстровані платниками ЄП за ставкою 2% після 1 квітня 2022 року з дня їх державної реєстрації. Це було можливо завдяки нормі абз. другого пп. 298.1.2 ПКУ, за якою зареєстровані СГ, які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання ставки ЄП 2%, вважаються платниками ЄП з дня їх державної реєстрації. У цьому випадку податківці вважають, що з 1 липня такі платники автоматично повернуться на загальну систему оподаткування, тому що у них немає жодного дня перебування на інших ставках ЄП, які передували б переходу на ставку 2%, тому їм немає куди повертатися, крім як на загальну систему.

Податківці ще у 2022 році писали, що платники ЄП за ставкою 2% не обмежені у праві змінити ставку ЄП третьої групи на 3 % або 5 % доходу шляхом подання заяви про зміну ставки (див. їхню відповідь на питання 4 тут). 

Для того щоб самостійно позбавитися статусу платника ЄП за ставкою 2% на 1 липня, потрібно завчасно подати Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування  з позначкою «Внесення змін» і змінити ставку ЄП 2% на іншу ставку ЄП для 3 групи або змінити саму групу – перейти на 2 або на 1 групу ЄП. Заяву потрібно подати до 15 червня 2023 року включно – не пізніше ніж за 15 к.д. до початку наступного кварталу (пп. 298.1.5 ПКУ). Ми пишемо про це у новині

У заяві ставимо позначку «Внесення змін», далі заповнюємо реквізити 1, 2, ставимо позначку про тип особи – фізична чи юридична, заповнюємо реквізити 3, 4, 5.2, 6, 7, 8 та 9. Реквізит 5.1 не заповнюється. У таблиці 2 ми навели варіанти заповнення реквізиту 5.2 у різних ситуаціях з урахуванням порад податківців у відповіді на запитання 4.

Реквізити 10 та 11 про обсяг доходу за попередній календарний рік та його розрахунок у цьому випадку не заповнюються. У виносці** Заяви зазначено, що ці реквізити призначені для суб'єктів господарювання, які переходять на спрощену систему, а в цьому випадку ми не переходимо, а змінюємо ставку чи групу ЄП. 

Таблиця 2

Варіанти заповнення реквізиту 5.2 Заяви залежно від обраної ставки та групи ЄП 

Варіанти переходу з третьої групи ЄП за ставкою 2%

Зразок заповнення заяви, реквізити 5.2 та 5.3 «Зміна ставки та групи»

На ставку ЄП 3 групи 5 %

5.2. Зміна ставки та групи: 

з групи ____  на групу ____  та/або зі ставки 2 %  на ставку 5 %, із реєстрацією ПДВ ______, без реєстрації ПДВ    Х 

дата (період) зміни з  1 липня 2023 року

На ставку ЄП 3 групи 3 % з ПДВ 

5.2. Зміна ставки та групи: 

з групи ____  на групу ____  та/або зі ставки 2 %  на ставку 3 %, із реєстрацією ПДВ    Х , без реєстрації ПДВ   ______

дата (період) зміни з  1 липня 2023 року


5.3. Відомості про реєстрацію платника ПДВ:

Індивідуальний податковий номер – не зазначається

Дата реєстрації платником ПДВ   1 липня 2023 року


Х Прошу зареєструвати платником ПДВ з першого числа календарного кварталу, в якому буде застосовуватись ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (реєстраційна заява платника ПДВ додається)

На 1 або 2 групу

5.2. Зміна ставки та групи: 

з групи  на групу 1 або 2  та/або зі ставки ____  на ставку ____, із реєстрацією ПДВ ______, без реєстрації ПДВ    Х 

дата (період) зміни з  1 липня 2023 року

 
 
Як після ставки ЄП 2% вписатися у стандартні рамки спрощеної системи?

Тепер треба згадати про обмеження, які чекають на «стандартних» платників ЄП (п. 291.4 ПКУ): щодо кількості працівників та заборону на роздрібну торгівлю підакцизними товарами, крім торгівлі сидром та перрі, пивом та столовими винами, ПММ в ємностях до 20 л – це «єдинникам» можна. 

Тож якщо у платника ЄП за ставкою 2% наразі працює більше працівників, ніж дозволено для 1 чи 2 групи, на яких він був до спецгрупи, йому доведеться перейти у 3 групу ЄП, але вже за стандартними ставками 3% чи 5%. До 1 липня 2023 року також потрібно завершити роздрібну торгівлю підакцизними товарами – пальним (крім ПММ в ємностях до 20 л), тютюном та алкоголем (крім сидру, перрі, пива та столових вин).

А що з лімітами доходів? Після переходу на стандартні правила сплати єдиного податку одразу ж вмикається лічильник обсягу річного доходу (п. 291.4 ПКУ), який не можна перевищувати, щоб залишатися в рамках спрощеної системи. Чи враховуватиметься дохід, що був отриманий під час застосування ставки 2%, при вирішенні питання щодо того, чи не перевищив платник ЄП річний ліміт доходу на «стандартній» групі? Як діючі норми п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, так і зміни, що вносяться законопроєктом № 8401, не дають прямої відповіді на це запитання. Податківці на словах обіцяють, що не враховуватимуть безлімітні доходи, оподатковані ЄП за ставкою 2%, при розрахунку річного ліміту доходу для 3 групи ЄП, визначеного пп. 3 п. 291.4 ПКУ - див. ІПК № 315/ІПК/99-00-24-03-03-06 від 15.02.2023. 

Отже, дохід, який платник ЄП отримав під час застосування ставки ЄП 2%, не потрібно:

  • включати до розрахунку граничних лімітів доходу для «єдинників» 1, 2 та 3 груп, визначених у п. 291.4 ПКУ;
  • відображати у податкових деклараціях платника ЄП, що подаватимуться за звітні періоди після повернення на стандартні правила спрощеної системи.

 

Приклад. ФОП перебував на ЄП за ставкою 2% з 1 січня до 30 червня 2023 року, а з 1 липня перейшов на ставку 5% для 3 групи платників ЄП. У першому півріччі 2023 року він отримав 14,5 млн грн доходу, а, приміром, у другому півріччі його дохід становить 7,7 млн грн. Для цілей оподаткування ЄП за ставкою 5% враховуватиметься лише дохід за друге півріччя 2023 року – 7,7 млн грн, і цей же дохід порівнюватиметься з річним лімітом доходу для 3 групи ЄП у 2023 році в цілому: 6700 грн х 1167 = 7818900 грн. Дохід 14,5 млн грн буде відображений у шести місячних деклараціях з ЄП за ставкою 2% за січень – червень 2023 року без наростаючого підсумку та не враховуватиметься при розрахунку річного ліміту доходу для 3 групи ЄП. Тож цей ФОП не порушив умови перебування на спрощеній системі у 2023 році. Дохід, отриманий у другому півріччі після переходу на ставку ЄП 5%, буде відображений у двох квартальних деклараціях платника ЄП 3 групи з наростаючим підсумком. Наприклад:

  • у декларації за 9 місяців 2023 року буде відображений дохід за липень, серпень та вересень у сумі 3,2 млн грн;
  • у декларації за 2023 рік буде відображений дохід за липень, серпень та вересень у сумі 3,2 млн грн та дохід за жовтень, листопад та грудень у сумі 4,5 млн грн; дохід наростаючим підсумком за 2023 рік на ставці 5% становить 3,2 + 4,5 = 7,7 млн грн.

 

Скільки разів можна мігрувати між системами оподаткування та ставками ЄП у 2023 році?

На практиці трапляються ситуації, коли платник ЄП за ставкою 2% вже має періоди в 2023 році, в яких він був на різних ставках єдиного податку або навіть на різних системах оподаткування. Наприклад:

  • у січні був на загальній системі, з лютого перейшов на ЄП 2% за заявою;
  • у січні та лютому був на ЄП 5%, з березня перейшов на ЄП 2% за заявою;
  • у січні та лютому був на ЄП 2%, з березня перейшов на загальну систему, з липня хоче знову повернутися на спрощену систему.

Автоматичне повернення на сплату ЄП за правилами, які діяли для платника до переходу на ЄП 2%, можливе. Тобто тут перехід з ЄП знову на ЄП відбувається без проблем, бо буде спеціальна перехідна норма ПКУ.

Але платники цікавляться, чи зможуть вони подати заяву до 15 червня 2023 року про перехід на ЄП вже за стандартними правилами. Тобто не повернутися, а обрати спрощену систему оподаткування з 1 липня (звісно, вже не за ставкою 2%). 

На цей випадок є норма пп. 298.1.4 ПКУ про те, що СГ, який перебуває на загальній системі, може прийняти рішення про перехід на ЄП шляхом подання заяви не пізніше ніж за 15 к.д. до початку наступного календарного кварталу. Такий СГ може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року. Це значить, що незалежно від того, в яких місяцях року платник був на тій чи іншій системі оподаткування, він має право один раз на рік перейти із загальної системи на спрощену за заявою. 

Змінювати групи і ставки ЄП платники можуть без обмежень, тож у перших двох випадках платники можуть подавати до 15 червня 2023 року заяви про зміну ставки чи групи ЄП з 1 липня. Отже, на думку податківців, із трьох вищенаведених випадків останній випадок неможливий.

Адже податківці тлумачать норму пп. 298.1.4 ПКУ так: СГ, який вже був платником ЄП на початок 2023 року і пішов з ЄП на загальну систему, вже не може подавати заяви про повернення знову на ЄП у цьому ж році, тому що він вже був на ЄП у цьому році.

Але ж це суперечить правилу пп. 298.1.4 ПКУ, яке дозволяє одну конкретну міграцію на рік із загальної системи на спрощену, незалежно від того, чи були періоди перебування на ЄП у цьому році, чи ні. Втім, це стала позиція ДПС, податківці мали таку думку ще у 2017 році. 

На думку автора, висновок податківців про те, що платник не може повернутись у 2023 році на ЄП, оскільки він вже «скористався своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у поточному році», не відповідає суті норми пп. 298.1.4 ПКУ, яка нічого про таке право не говорить.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»