• Посилання скопійовано

Чи може ФОП погасити свій борг як звичайна фізособа?

ТОВ у січні 2022 р. сплатило ФОПу за виготовлення меблів. Частина коштів залишається у ФОПа (прощення боргу), а частину ФОП повертає, але як від фізособи. Які наслідки для ТОВ?

Чи може ФОП погасити свій борг як звичайна фізособа?

Нагадаємо, що ФОП на ЄП визначає дохід за касовим методом і повинен був включити всю отриману суму коштів до свого доходу ФОПа за 2022 рік. ТОВ не є податковим агентом під час здійснення передплати такому ФОПу.

Якщо ТОВ вирішило простити частину заборгованості ФОПа, воно має списати таку заборгованість у себе в обліку: Д-т 944 К-т 371. Прощення боргу ФОПа ніяк не впливає на оподаткування його доходу єдиним податком – адже він уже отримав кошти і задекларував цей дохід у 2022 році.

Якщо ТОВ не коригує фінрезультату, це списання зменшить його фінрезультат з метою оподаткування за правилами бухобліку. Якщо ж коригує, то має врахувати вимоги п. 139.2 ПКУ щодо резерву сумнівних боргів та списання заборгованості. Якщо резерв сумнівних боргів на цю заборгованість не створювався і ТОВ вирішило простити заборгованість ФОПа до закінчення строку позовної давності, воно має збільшити фінрезультат відповідно до пп. 139.2.1 ПКУ на суму витрат від списання дебіторської заборгованості понад суму резерву сумнівних боргів.

Ця заборгованість не відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ, бо за нею не закінчився строк позовної давності. Тому фінрезультат не зменшується відповідно до пп. 139.2.2 ПКУ. Отже, у кінцевому підсумку у ТОВ буде тільки одне коригування – збільшення фінрезультату на суму списаної заборгованості.

Звертаємо увагу, що можна скористатися пп. «ж» пп. 14.1.11 ПКУ, який передбачає заборгованість, стягнення якої унеможливилося через дію обставин непереборної сили, стихійного лиха (форс-мажорних обставин), підтверджених у порядку, передбаченому законодавством. Якщо ФОПу вдасться довести, що виготовлення меблів унеможливилося через форс-мажор і це буде підтверджено висновком ТПП, можна буде скористатися цим підпунктом та зменшити фінрезультат на суму списаної заборгованості. Але на практиці реалізація цього варіанта видається малоймовірною.

Повернення частини заборгованості від тієї самої фізособи, яка уклала цей договір як ФОП, слід розглядати як повернення боргу від тієї самої особи-боржника. ФОП – це лише державна реєстрація підприємницької діяльності, а особа залишається та сама, її цивільно-правові зобов’язання не припиняються після припинення реєстрації ФОПа і можуть бути виконані як у межах підприємницької діяльності ФОПа, так і шляхом вчинення цивільно-правової дії самою фізособою.

Тому сума повернення боргу від фізособи на рахунок ТОВ у його бухобліку зменшує заборгованість тієї самої особи як ФОПа шляхом її погашення. ТОВ-отримувач не є податковим агентом для фізособи-боржника. Проте боржник не зможе зменшити свій підприємницький дохід на дату повернення коштів, бо їх повернено не з рахунку ФОПа.

Таблиця

Прощення частини боргу ФОПу і погашення решти боргу фізособою

Зміст господарської операції Д-т К-т Сума, грн
Оплата ФОПу за виготовлення меблів 371 311 44 000
Списання частини заборгованості внаслідок прощення боргу (якщо ТОВ коригує фінрезультат, воно збільшує його на суму списаної заборгованості) 944 371 23 000
Повернення іншої частини заборгованості (погашення боргу ФОПа ним самим, але від фізособи) 311 371 21 000

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»