• Посилання скопійовано

Адвокат, який водночас хоче бути ФОПом: правила обліку та сплати податків

Адвокат, який перебуває на обліку в ДПС як фізособа, що здійснює незалежну професійну діяльність, хоче здійснювати й іншу, не адвокатську, а підприємницьку діяльність

Адвокат, який водночас хоче бути ФОПом: правила обліку та сплати податків

Для фізособи, яка провадить незалежну адвокатську діяльність, не передбачено обмежень щодо одночасного провадження підприємницької (відмінної від адвокатської) діяльності, не забороненої законом, у разі реєстрації такої особи підприємцем.

Так, якщо фізособа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, така фізособа обліковується у контролюючих органах як ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності (абз. 4 п. 6.7 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588). У такому разі така фізособа подає (особисто, рекомендованим листом або через уповноважену особу) до контролюючого органу за місцем постійного проживання заяву за формою №5-ОПП з позначкою «Зміни», а також свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Фізособа може провадити підприємницьку діяльність на спрощеній чи на загальній системі оподаткування. Відповідно фізособа, яка одночасно є підприємцем на спрощеній системі оподаткування та провадить незалежну професійну діяльність, веде окремий облік доходів/витрат, отриманих/понесених від провадження незалежної професійної діяльності і підприємницької діяльності, та здійснює окремо розрахунки з бюджетом.

При цьому, як особа, що провадить незалежну професійну діяльність, веде типову форму, за якою здійснює облік доходів і витрат фізичними особами-підприємцями і фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджену наказом Мінфіну від 13.05.2021 №261.  Як фізична особа підприємець платник єдиного податку за ставкою 5 % — облік доходів веде у довільній формі.

За результатами звітного періоду такий платник податку подає дві податкові декларації:

Якщо фізособа, яка провадить незалежну професійну діяльність, одночасно провадить підприємницьку діяльність на загальній системі оподаткування, така особа зобов’язана вести облік доходів і витрат за типовою формою, в якій відображати отримані доходи та понесені протягом року витрати від здійснення обох видів діяльності.

Об’єктом оподаткування ФОПа на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такого ФОПа (п. 177.2 ПКУ).

За результатами звітного року зазначена особа подає одну податкову декларацію у строки, передбачені для фізосіб-підприємців (протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року), за формою, затвердженою наказом МФУ №859.

Заповнюючи податкову декларацію, поряд із доходами від незалежної та підприємницької діяльності відображають інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема адвокатську, та отримують дохід від цієї діяльності, як і фізособи-підприємці, є платниками єдиного внеску (п. 4 і 5 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ).

Відповідно до ч. 5 ст. 4 Закону про ЄСВ звільняються від сплати за себе єдиного внеску особи, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік як фізосіб-підприємців та провадження ними одного виду діяльності одночасно як осіб, зазначених у пунктах 4 і 5 частини першої цієї статті. Тобто це звільнення працює тільки тоді, коли види діяльності ФОПа збігаються з видами діяльності самозайнятої особи. Тож у цьому разі, якщо види діяльності ФОПа є відмінними від адвокатської, потрібно сплачувати ЄСВ як за самозайняту особу, так і за ФОПа.

Проте протягом воєнного часу з цього правила діє виняток. Законом №2120 визначено, що з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану, фізособи-підприємці й особи, які провадять незалежну професійну діяльність, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиного внеску за себе.

При цьому такі особи розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Звичайно, ФОП з ознакою провадження незалежної професійної діяльності самостійно обирає, чи платити йому ЄСВ в умовах воєнного стану. Але слід мати на увазі, що якщо сплати ЄСВ не буде, то не буде і страхового стажу. Як варіант, для набуття страхового стажу можна сплачувати ЄСВ тільки за одним із суб’єктів — або за самозайняту особу — адвоката, або за ФОПа, а за іншим скористатися звільненням від ЄСВ протягом воєнного стану.

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»